Overslaan en naar de inhoud gaan

Oorzaak Peelbrand bij Griendtsveen niet te achterhalen

Geplaatst opwoensdag 16 september 2020 - 17:24

De oorzaak van de Peelbrand die in april bij Griendtsveen wekenlang woedde, blijft onbekend.

Tot die conclusie komen de brandweer en het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) in hun onderzoek dat ze hebben verricht in opdracht van Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost.

Het rapport is woensdag gepubliceerd en betreft de grootste natuurbrand ooit in Nederland waarbij ruim 800 hectare flora en fauna verloren ging en tientallen huishoudens werden geëvacueerd.

Stukje glas
De onderzoekers troffen in het stuk van De Deurnese Peel waar de brand begon een klein stukje glas aan. "Maar door de vegetatie, onder meer gras en varens, zal de kans beperkt zijn dat zonlicht bij het stukje glas heeft kunnen komen. Dit staat dan nog los van de vraag of zonlicht in combinatie met het stukje glas überhaupt voor de ontsteking van deze natuurbrand heeft kunnen zorgen, temeer daar het stukje glas niet in de juiste positie ten opzichte van de zon is aangetroffen. Het glas kan echter door de brand of de brandbestrijding zijn verplaatst, maar dit is niet vast te stellen", zo valt te lezen in het onderzoeksrapport.

Omdat er behalve dit stukje glas geen andere mogelijke oorzaken zijn gevonden die het ontstaan van de brand zouden kunnen verklaren, kan er geen brandoorzaak aangewezen worden.

Helikopters
Honderden brandweerlieden uit het hele land werden ingezet om het vuur te bestrijden. Dat ging moeizaam omdat het natuurgebied slecht toegankelijk is. De brandweer kreeg hulp van helikopters van Defensie. Toen de brand onder controle was, laaide het nog verschillende keren op. Het nablussen van de ondergrondse veenbrand duurde daarna nog weken.

Onderzoeken
Behalve het rapport van de brandweer en IFV, lopen er nog twee onderzoeken naar de brand. Een onderzoek betreft de relatie tussen brandveiligheid en natuurbeheer. Ook wordt een beleidsevaluatie opgesteld. Beide onderzoeksrapporten worden in november openbaar.

Lees ook: Smeulende Peelbrand bij Griendtsveen onder controle

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen