Overslaan en naar de inhoud gaan

Oorlogsveteraan zoekt 75 jaar naar dorp (en vindt het)

Geplaatst opmaandag 18 november 2019 - 17:45

De Schotse veteraan Jim Macleod zocht 75 jaar lang naar het Limburgse dorp waar hij tijdens de oorlog een tijd verbleef en verzorgd werd.

Bij toeval ontdekte de bejaarde man dat Beringe het dorp is dat hij zoekt. Het is maandag precies 75 jaar geleden dat de veteraan in het dorp verbleef.

Warmte
De warmte van een Limburgse familie is een van de weinige positieve dingen die de Schot is bijgebleven van de Tweede Wereldoorlog. Hij was een van de militairen die tijdens operatie Nutcracker op 18 november 1944 de regio rond Helden en Panningen bevrijdde. In die contreien ontfermde iemand zich over hem. Een humaan gebaar tijdens een inhumane tijd, zo memoreert Macleod. Er was alleen een probleem: hij had geen idee waar hij was.

Video: L1

Zoektocht
75 jaar lang heeft Macleod gezocht naar dat plekje waar die vrouw zo goed voor hem was. Met enige regelmaat komt de Schot nog in Nederland, onder meer om herdenkingen bij te wonen. “En elk jaar dacht ik, zou ik het nu vinden? De plek waar die vrouw zo goed voor me was. Ik had me weken niet gedoucht, ik was smerig. En de oorlog was geen pretje, ook al kwamen we als bevrijders. Je was alleen bezig met de taak die je kreeg. Dekking zoeken en schieten op wat bewoog. En dan was het de vraag wie stom genoeg was om z’n hoofd op het verkeerde moment uit te steken", vertelt Macleod. “Ik was maar één dag op die plek, maar ik zal het nooit vergeten. Ze probeerde me nog uit de handen van de sergeant te trekken toen we verder gingen.”

Toeval
Macleod bezocht onlangs een basisschool in Beringe om een gastles te geven over de oorlog. Na die les kwam een vrouw naar hem toe en vertelde hem het verhaal over een Schotse soldaat die tijdens de oorlog een dag in het dorp verbleef. Tijdens dat gesprek werd het Macleod duidelijk dat de vrouw het over hem had. Na 75 jaar zoeken valt voor de veteraan alles op z’n plek. “Nu is mijn oorlog ook eindelijk afgelopen. Ik weet waar het begon en hier komt het voor mij tot een einde”, aldus Macleod.

Rust
De vrouw die hem destijds verzorgde, leeft niet meer. Toch is hij dankbaar dat hij het dorp gevonden heeft. “Eindelijk, na al die jaren, heb ik de plek gevonden die zo belangrijk voor me was”, zegt hij.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen