Overslaan en naar de inhoud gaan

Oorlogsveteraan zoekt 75 jaar naar dorp (en vindt het)

Geplaatst opmaandag 18 november 2019 - 17:45

De Schotse veteraan Jim Macleod zocht 75 jaar lang naar het Limburgse dorp waar hij tijdens de oorlog een tijd verbleef en verzorgd werd.

Bij toeval ontdekte de bejaarde man dat Beringe het dorp is dat hij zoekt. Het is maandag precies 75 jaar geleden dat de veteraan in het dorp verbleef.

Warmte
De warmte van een Limburgse familie is een van de weinige positieve dingen die de Schot is bijgebleven van de Tweede Wereldoorlog. Hij was een van de militairen die tijdens operatie Nutcracker op 18 november 1944 de regio rond Helden en Panningen bevrijdde. In die contreien ontfermde iemand zich over hem. Een humaan gebaar tijdens een inhumane tijd, zo memoreert Macleod. Er was alleen een probleem: hij had geen idee waar hij was.

Video: L1

Zoektocht
75 jaar lang heeft Macleod gezocht naar dat plekje waar die vrouw zo goed voor hem was. Met enige regelmaat komt de Schot nog in Nederland, onder meer om herdenkingen bij te wonen. “En elk jaar dacht ik, zou ik het nu vinden? De plek waar die vrouw zo goed voor me was. Ik had me weken niet gedoucht, ik was smerig. En de oorlog was geen pretje, ook al kwamen we als bevrijders. Je was alleen bezig met de taak die je kreeg. Dekking zoeken en schieten op wat bewoog. En dan was het de vraag wie stom genoeg was om z’n hoofd op het verkeerde moment uit te steken", vertelt Macleod. “Ik was maar één dag op die plek, maar ik zal het nooit vergeten. Ze probeerde me nog uit de handen van de sergeant te trekken toen we verder gingen.”

Toeval
Macleod bezocht onlangs een basisschool in Beringe om een gastles te geven over de oorlog. Na die les kwam een vrouw naar hem toe en vertelde hem het verhaal over een Schotse soldaat die tijdens de oorlog een dag in het dorp verbleef. Tijdens dat gesprek werd het Macleod duidelijk dat de vrouw het over hem had. Na 75 jaar zoeken valt voor de veteraan alles op z’n plek. “Nu is mijn oorlog ook eindelijk afgelopen. Ik weet waar het begon en hier komt het voor mij tot een einde”, aldus Macleod.

Rust
De vrouw die hem destijds verzorgde, leeft niet meer. Toch is hij dankbaar dat hij het dorp gevonden heeft. “Eindelijk, na al die jaren, heb ik de plek gevonden die zo belangrijk voor me was”, zegt hij.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen