Overslaan en naar de inhoud gaan

Oorlogsveteraan krijgt na 75 jaar alsnog onderscheidingen

Geplaatst opvrijdag 21 juni 2019 - 18:03

In Meerssen is vrijdagmiddag oud-militair Jan Rudolf Elzo Stuur onderscheiden. Uit handen van burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz ontving hij drie militaire onderscheidingen.

De 99-jarige Stuur krijgt de onderscheidingen voor zijn werk tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Krijgsgevangene
Hij maakte de Japanse bezetting in Nederlands-Indië van dichtbij mee. Als soldaat werd hij krijgsgevangene gemaakt en overleegde hij verschillende kampen. Na de capitulatie van Japan heeft hij nog enkele jaren in het leger gediend.

Fantastisch
"Ik had dit niet verwacht. Het is fantastisch", zei Stuur vlak na de uitreiking. Stuur was door zijn familie naar het gemeentehuis gebracht zonder te weten wat er ging gebeuren.

Video: L1

KNIL
De reden dat Stuur zo'n 75 jaar moest wachten op zijn onderscheiding komt waarschijnlijk omdat hij vocht in de KNIL. Veel KNIL-militairen kregen nooit de erkenning voor hun inzet tijdens de Tweede Wereldoorlog en vlak daarna.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen