Overslaan en naar de inhoud gaan

Oorlogsslachtoffers kleinschalig herdacht in Limburg

Geplaatst opdinsdag 4 mei 2021 - 22:05

Dodenherdenking vond dinsdagavond voor het tweede jaar op rij kleinschalig plaats op diverse plaatsen in Limburg.

Vanwege de coronamaatregelen zijn grote samenkomsten verboden. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei riep in aanloop naar de Dodenherdenking op om vooral thuis de oorlogsslachtoffers te herdenken. In in elke gemeente vond daardoor alleen een kleine herdenking met een aantal genodigden plaatsvinden.

Valkenburg
Bij het gemeentehuis van Valkenburg had trompettist Tommie Marx de eer om het Taptoe-signaal voor te dragen. Slechts enkele andere leden van de harmonie waren hierbij aanwezig. Niet alleen bij het gemeentehuis van Valkenburg werd het eerbetoon voorgedragen, maar in alle kernen van de gemeente. In Berg en Terblijt en Vilt was dit bij het plaatselijke monument, in Schin op Geul en Oud-Valkenburg bij de kerk, in Houthem bij de ingang van de begraafplaats en in Sibbe bij de blokhut. In Valkenburg zelf klonk de trompet zowel op de Cauberg als bij het gemeentehuis.

Normaal gesproken wordt 4 mei in de gemeente herdacht met een traditionele tocht op de Cauberg. Daarbij wordt een krans gelegd bij het provinciale Verzetsmonument van Limburg. Hierbij mocht dit jaar geen publiek aanwezig zijn. Wel zijn mensen gedurende dag in gelegenheid gebracht om bloemen of een krans te leggen.

Provincie Limburg
Namens de provincie Limburg legde statenlid Geert Frische woensdagochtend al een krans bij het Limburgs bevrijdingsmonument op het Koningsplein in Maastricht tijdens een ingetogen plechtigheid.

Weert
In Weert legde burgemeester Ina Leppink-Schuitema een krans bij de Rumolduskapel. Kort voor 20:00 uur werd hier het signaal Taptoe gespeeld, gevolgd door de twee minuten stilte. Ook hier mocht slechts enkele personen aanwezig zijn vanwege de coronamaatregelen.

Dodenherdenking Weert (4 mei 2021)
Foto: WeertdeGekste

Schaesberg
Burgemeester Raymond Vlecken was dinsdagavond, voor de laatste keer als burgemeester van de gemeente Landgraaf, aanwezig bij het monument in Schaesberg. Daar werd na de twee minuten stilte het Wilhelmus gespeeld:

Tienray
In Tienray werd het signaal Taptoe vanaf een bijzondere plek gespeeld, namelijk van bovenop de kerk van het dorp:

Dodenherdenking in Tienray (4 mei 2021)
Foto: Edward Media
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen