Overslaan en naar de inhoud gaan

'Oorlogsslachtoffer' Serious Request blijkt betaald model

Geplaatst opwoensdag 23 december 2015 - 8:00

Het meisje dat dit jaar het gezicht vormt van de reclamecampagne voor 3FM Serious Request, blijkt helemaal geen oorlogsslachtoffer, maar een model.

Dat heeft een woordvoerder van de NPO bevestigd aan De Telegraaf.

Oorlogsgebieden
De goededoelenactie van 3FM, die dit jaar in Heerlen plaatsvindt, haalt dit jaar geld op voor kinderen in oorlogsgebieden. In de reclamecampagne is een meisje te zien dat door een verwoeste straat loopt. "Elke dag kan het fout gaan. Maar elke dag dat ik naar school ga, win ik van de oorlog", klinkt het in de voice-over.

Middelbare scholier
Maar het meisje dat te zien is, is helemaal geen oorlogsslachtoffer. Het gezicht van Serious Request 2015 heet Lois, een middelbare scholier die wel vaker fotoshoots doet. Volgens de NPO is voor de inzet van het model een 'marktconforme prijs betaald'.

Geen oorlogsgebied
De verwoeste straat die in het filmpje te zien is, is ook geen oorlogsgebied, zoals gesuggereerd wordt. De commercial is opgenomen in Marokko. Totale kosten: 61.579 euro. "Dit wordt net zoals bij de eerdere edities van 3FM Serious Request betaald uit het marketingcommunicatiebudget van de NPO. Het komt dus niet uit de opbrengst van de actie", verzekert een woordvoerder van de omroep aan de krant.

Misleiding
Volgens media-ethicus Huub Evers is er sprake van misleiding. "De mensen denken dat ze een echt slachtoffer te zien krijgen, terwijl het om een voorgeprogrammeerd toneelstukje gaat. Ook onder het mom ’voor het goede doel’ is niet alles geoorloofd. In feite ben je mensen voor de gek aan het houden."

De NPO zegt dat de geloofwaardigheid van de actie niet wordt aangetast door het reclamefilmpje.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?

Dat regelen we voor je. Klik hier

Tijdelijke actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang de digitale krant gratis!

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

ANP, Giel Beelen
Giel Beelen wil zich laten opsluiten in Heerlen
Bekende Limburgers vragen aandacht voor Serious Request
Rámon twijfelt: 'Misschien toch ooit Glazen Huis in'
3FM-dj wil glazen huis niet in: 'niks voor mij'
Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen