Overslaan en naar de inhoud gaan

Oorlogsmuseum verrast met zeldzame codeermachine WO II

Geplaatst opvrijdag 24 mei 2019 - 6:00

Het oorlogsmuseum in Overloon heeft deze week een zeldzame Enigma-codeermachine aangekocht. Van deze exemplaren zijn er nog maar een paar in de openbaarheid.

Het zeldzame exemplaar, een type G, werd gebruikt door het Duitse leger om tijdens de Tweede Wereldoorlog gecodeerde berichten te sturen.

Bedrag niet bekend
Museumdirecteur Erik van den Dungen zocht al jaren naar zo'n machine en kreeg het dit weekend spontaan aangeboden.
Hoeveel geld hij heeft moeten betalen, wil hij niet zeggen. Met de koper is afgesproken om geen bedragen te noemen. Voor Van den Dungen is het veel belangrijker om het verhaal te kunnen vertellen.

Zeldzaam apparaat
De Britten slaagden er in de Tweede Wereldoorlog in om veel codes te ontcijferen. De versleuteling van de berichten bleek namelijk niet waterdicht. Dat de machine ergens op zolder heeft gestaan, noemt Van den Dungen opmerkelijk. Het apparaat was eigendom van de broer van de verkoper. Daaruit blijkt dat veel historische spullen uit de Tweede Wereldoorlog nog gewoon op zolders staan. Het museum krijgt regelmatig erfenissen aangeboden, maar dit zeldzame apparaat is uniek.

Vanaf vrijdag krijgt de machine een plaatsje in het oorlogsmuseum.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen