Overslaan en naar de inhoud gaan

Oorlogsmuseum verrast met zeldzame codeermachine WO II

Geplaatst opvrijdag 24 mei 2019 - 6:00

Het oorlogsmuseum in Overloon heeft deze week een zeldzame Enigma-codeermachine aangekocht. Van deze exemplaren zijn er nog maar een paar in de openbaarheid.

Het zeldzame exemplaar, een type G, werd gebruikt door het Duitse leger om tijdens de Tweede Wereldoorlog gecodeerde berichten te sturen.

Bedrag niet bekend
Museumdirecteur Erik van den Dungen zocht al jaren naar zo'n machine en kreeg het dit weekend spontaan aangeboden.
Hoeveel geld hij heeft moeten betalen, wil hij niet zeggen. Met de koper is afgesproken om geen bedragen te noemen. Voor Van den Dungen is het veel belangrijker om het verhaal te kunnen vertellen.

Zeldzaam apparaat
De Britten slaagden er in de Tweede Wereldoorlog in om veel codes te ontcijferen. De versleuteling van de berichten bleek namelijk niet waterdicht. Dat de machine ergens op zolder heeft gestaan, noemt Van den Dungen opmerkelijk. Het apparaat was eigendom van de broer van de verkoper. Daaruit blijkt dat veel historische spullen uit de Tweede Wereldoorlog nog gewoon op zolders staan. Het museum krijgt regelmatig erfenissen aangeboden, maar dit zeldzame apparaat is uniek.

Vanaf vrijdag krijgt de machine een plaatsje in het oorlogsmuseum.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen