Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Oorlogsmusea Beek en Overloon kopen uniek document

Geplaatst opvrijdag 22 april 2016 - 11:40

De oorlogsmusea in Beek en Overloon hebben de schriftelijke verklaring gekocht, waarin het Nederlandse leger zich overgeeft aan de Duitsers.

Het document werd kort na het bombardement op Rotterdam getekend.

Beek en Overloon
Het oorlogsdocument zal het eerst te zien zijn in Beek. Vanaf 23 april ligt het in Oorlogsmuseum Eyewitness in Beek. Vanaf 2 oktober is het de beurt aan het Oorlogsmuseum in Overloon. In de loop van 2017 gaat het dan weer naar Beek, waarna het document om het jaar van locatie wisselt.

Gekocht
De musea kochten het document van journalist Gerard Groeneveld. Hij stuitte er in 2010 op tijdens onderzoek voor zijn boek Rotterdam Frontstad. Dat boek verscheen vorige week, waarna Groeneveld vond dat het document weer voor iedereen zichtbaar moest zijn. De twee oorlogsmusea zochten daarop contact met Groeneveld en wisten op die manier het capitulatiedocument te bemachtigen.

Prijs
Hoeveel de twee musea voor het capitulatiedocument uit 1940 hebben betaald, willen ze niet zeggen. Wel geven ze aan dat de ze het volledige bedrag zelf hebben betaald.

Rotterdam
De directeuren van de twee musea zijn bijzonder blij met de aanwinst en beseffen ook dat men er in Rotterdam misschien wat moeite mee heeft dat het document in Limburg en Brabant ligt. "We weten daar vast wel een mouw aan te passen in de vorm van tijdelijke bruikleen", aldus Wim Seelen. "Maar eerst zal het de komende jaren hier in het zuiden te zien zijn."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Forse groei bezoekersaantallen oorlogsmusea
12.000 bezoekers zien recordpoging Militracks mislukken
Oorlogsmuseum weigert samenwerking met 'lompe' concurrent
Vrijheidsmuseum WO2 aan geruzie ten onder
Overzicht
Uitgelicht
Stem op je favoriete Vastelaovesgezicht

We zoeken weer een nieuw gezicht voor het nieuwe vastelaovesseizoen! Wie o wie wordt het nieuwe gezicht van de Vastelaovend? Er zijn 8 finalisten!

Als hét L11 Alaaf Vastelaovesgezicht van 2019 ben je te zien tijdens het hele vastelaovesseizoen. Dat kan zijn op L1 TV, op de website, op onze Facebookpagina of bij nog andere uitingen. We maken een mooie, professionele foto van je die hiervoor gebruikt wordt.

Stem op je favoriet
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Met trots presenteert L1 haar nieuwste tv-programma: L1mburg Centraal. Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Fabienne Nijsten, Kirsten Paulus, Sander Kleikers en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen