Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Oorlogsmusea Beek en Overloon kopen uniek document

Geplaatst opvrijdag 22 april 2016 - 11:40

De oorlogsmusea in Beek en Overloon hebben de schriftelijke verklaring gekocht, waarin het Nederlandse leger zich overgeeft aan de Duitsers.

Het document werd kort na het bombardement op Rotterdam getekend.

Beek en Overloon
Het oorlogsdocument zal het eerst te zien zijn in Beek. Vanaf 23 april ligt het in Oorlogsmuseum Eyewitness in Beek. Vanaf 2 oktober is het de beurt aan het Oorlogsmuseum in Overloon. In de loop van 2017 gaat het dan weer naar Beek, waarna het document om het jaar van locatie wisselt.

Gekocht
De musea kochten het document van journalist Gerard Groeneveld. Hij stuitte er in 2010 op tijdens onderzoek voor zijn boek Rotterdam Frontstad. Dat boek verscheen vorige week, waarna Groeneveld vond dat het document weer voor iedereen zichtbaar moest zijn. De twee oorlogsmusea zochten daarop contact met Groeneveld en wisten op die manier het capitulatiedocument te bemachtigen.

Prijs
Hoeveel de twee musea voor het capitulatiedocument uit 1940 hebben betaald, willen ze niet zeggen. Wel geven ze aan dat de ze het volledige bedrag zelf hebben betaald.

Rotterdam
De directeuren van de twee musea zijn bijzonder blij met de aanwinst en beseffen ook dat men er in Rotterdam misschien wat moeite mee heeft dat het document in Limburg en Brabant ligt. "We weten daar vast wel een mouw aan te passen in de vorm van tijdelijke bruikleen", aldus Wim Seelen. "Maar eerst zal het de komende jaren hier in het zuiden te zien zijn."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Forse groei bezoekersaantallen oorlogsmusea
12.000 bezoekers zien recordpoging Militracks mislukken
Oorlogsmuseum weigert samenwerking met 'lompe' concurrent
Vrijheidsmuseum WO2 aan geruzie ten onder
Overzicht
Uitgelicht
Cultuur vanuit je luie stoel: volg Cultura Nova bij L1

Het internationale theaterfestival Cultura Nova is ook dit jaar weer te beleven via L1. Geniet van vrijdag 24 augustus tot en met zondag 2 september vanuit Heerlen van alle hoogtepunten van het festival. Online via L1.nl/CulturaNova en elke avond vanaf 18:00 uur op L1 TV. De opening door het Italiaanse gezelschap Kitonb is vrijdag 24 augustus vanaf 21:30 uur live te zien.

Alles over Cultura Nova bij L1 lees je hier
Uitgelicht
Ontdek Limburg van Boven

Bekijk onze prachtige provincie vanuit de lucht. In Limburg van Boven vliegen we dagelijks boven de mooiste plekjes van Limburg.

Van maandag t/m donderdag om 18:50, 19:50 en 21:50 op L1 TV.

Bekijk hier alle afleveringen online
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen