Overslaan en naar de inhoud gaan

Oorlogsmusea Beek en Overloon kopen uniek document

Geplaatst opvrijdag 22 april 2016 - 11:40

De oorlogsmusea in Beek en Overloon hebben de schriftelijke verklaring gekocht, waarin het Nederlandse leger zich overgeeft aan de Duitsers.

Het document werd kort na het bombardement op Rotterdam getekend.

Beek en Overloon
Het oorlogsdocument zal het eerst te zien zijn in Beek. Vanaf 23 april ligt het in Oorlogsmuseum Eyewitness in Beek. Vanaf 2 oktober is het de beurt aan het Oorlogsmuseum in Overloon. In de loop van 2017 gaat het dan weer naar Beek, waarna het document om het jaar van locatie wisselt.

Gekocht
De musea kochten het document van journalist Gerard Groeneveld. Hij stuitte er in 2010 op tijdens onderzoek voor zijn boek Rotterdam Frontstad. Dat boek verscheen vorige week, waarna Groeneveld vond dat het document weer voor iedereen zichtbaar moest zijn. De twee oorlogsmusea zochten daarop contact met Groeneveld en wisten op die manier het capitulatiedocument te bemachtigen.

Prijs
Hoeveel de twee musea voor het capitulatiedocument uit 1940 hebben betaald, willen ze niet zeggen. Wel geven ze aan dat de ze het volledige bedrag zelf hebben betaald.

Rotterdam
De directeuren van de twee musea zijn bijzonder blij met de aanwinst en beseffen ook dat men er in Rotterdam misschien wat moeite mee heeft dat het document in Limburg en Brabant ligt. "We weten daar vast wel een mouw aan te passen in de vorm van tijdelijke bruikleen", aldus Wim Seelen. "Maar eerst zal het de komende jaren hier in het zuiden te zien zijn."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Forse groei bezoekersaantallen oorlogsmusea
12.000 bezoekers zien recordpoging Militracks mislukken
Oorlogsmuseum weigert samenwerking met 'lompe' concurrent
Vrijheidsmuseum WO2 aan geruzie ten onder
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen