Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Oorlogsmusea Beek en Overloon kopen uniek document

Geplaatst opvrijdag 22 april 2016 - 11:40

De oorlogsmusea in Beek en Overloon hebben de schriftelijke verklaring gekocht, waarin het Nederlandse leger zich overgeeft aan de Duitsers.

Het document werd kort na het bombardement op Rotterdam getekend.

Beek en Overloon
Het oorlogsdocument zal het eerst te zien zijn in Beek. Vanaf 23 april ligt het in Oorlogsmuseum Eyewitness in Beek. Vanaf 2 oktober is het de beurt aan het Oorlogsmuseum in Overloon. In de loop van 2017 gaat het dan weer naar Beek, waarna het document om het jaar van locatie wisselt.

Gekocht
De musea kochten het document van journalist Gerard Groeneveld. Hij stuitte er in 2010 op tijdens onderzoek voor zijn boek Rotterdam Frontstad. Dat boek verscheen vorige week, waarna Groeneveld vond dat het document weer voor iedereen zichtbaar moest zijn. De twee oorlogsmusea zochten daarop contact met Groeneveld en wisten op die manier het capitulatiedocument te bemachtigen.

Prijs
Hoeveel de twee musea voor het capitulatiedocument uit 1940 hebben betaald, willen ze niet zeggen. Wel geven ze aan dat de ze het volledige bedrag zelf hebben betaald.

Rotterdam
De directeuren van de twee musea zijn bijzonder blij met de aanwinst en beseffen ook dat men er in Rotterdam misschien wat moeite mee heeft dat het document in Limburg en Brabant ligt. "We weten daar vast wel een mouw aan te passen in de vorm van tijdelijke bruikleen", aldus Wim Seelen. "Maar eerst zal het de komende jaren hier in het zuiden te zien zijn."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Forse groei bezoekersaantallen oorlogsmusea
12.000 bezoekers zien recordpoging Militracks mislukken
Oorlogsmuseum weigert samenwerking met 'lompe' concurrent
Vrijheidsmuseum WO2 aan geruzie ten onder
Overzicht
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Uitgelicht
De verkiezingen volg je bij L1

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen zendt L1 TV vijf verschillende debatten uit. Daarbij is nadrukkelijk samenwerking gezocht met maatschappelijke organisaties. De gekozen opzet van de tv-debatten maakt het mogelijk dat zowel zittende politieke partijen als nieuwe partijen kunnen meedoen.

Op de verkiezingsdag woensdag 20 maart maken we een speciale avondvullende uitzending op L1 TV vanaf 21:00 uur, met uitslagen, reacties vanuit het provinciehuis en analyses. Online kun je alles volgen bij 1Limburg.

Meer over de verkiezingen
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen