Overslaan en naar de inhoud gaan

Oordeel Raad van State: Mijnschade niet verjaard

Geplaatst opwoensdag 15 april 2020 - 10:32

Mijnschade in Limburg is niet verjaard. Dat heeft de Raad van State bepaald.

Het hoogste rechtsorgaan stelt daarmee de Provincie Limburg en een aantal gedupeerden in het gelijk.

Schade
Het Ministerie van Economische Zaken was naar de Raad van State gestapt nadat de rechtbank in 2018 oordeelde dat mijnschade niet verjaard was. De Domaniale Mijn in Kerkrade was weliswaar in 1969 dichtgegaan, maar ontwikkelingen na dat jaar hebben de schade veroorzaakt. De verjaringstermijn was daardoor niet verlopen, oordeelde de rechtbank.

Tienduizenden euro's
De zaak waar het in dit geval om draait, was aangespannen door twee huishoudens uit Kerkrade, die voor tienduizenden euro's schade hadden. Hun woning was verzakt en er waren scheuren. Bij een van de woningen was zelfs instortingsgevaar. De schade werd hersteld en het calamiteitenfonds van de Provincie Limburg vergoedde de kosten. Maar de Provincie vond eigenlijk dat het Rijk verantwoordelijk was. Minister Wiebes van Economische Zaken oordeelde echter dat de verjaringstermijn van 30 jaar was verlopen en dat gedupeerden geen beroep meer konden doen op het waarborgfonds, dat er uitgerekend is voor mijnschade. Wel zegde Wiebes toe een nieuw fonds in het leven te roepen voor toekomstige schadegevallen.

Zaakschade
De Raad van State oordeelt nu dus dat het waarborgfonds wel degelijk schadevergoedingen moet betalen. Daarbij gaat het alleen om zaakschade. Dat is schade die direct te herleiden is aan de mijnbouw. Ook de waardevermindering van woningen valt daaronder. Maar voor het aantasten van woongenot is geen vergoeding mogelijk. De gedupeerden krijgen door de uitspraak een jaarlijkse controle vergoed en ook zal de minister binnen 12 weken een besluit moeten nemen over de waardevermindering van hun huizen.

Provincie verheugd
De Provincie Limburg is vooral blij voor haar inwoners. "Tot nu toe hadden we een calamiteitenfonds, waardoor urgente zaken meteen konden worden vergoed. Maar nu kunnen ook andere gevolgen van mijnschade worden vergoed, denk aan scheuren of kleine verzakkingen. De verjaringstermijn is voor het rijk in elk geval geen argument meer," zegt gedeputeerde Andy Dritty namens de Provincie.

Ook oud-kamerlid Jan de Wit (SP) spreekt van een belangrijke uitspraak. "Dit legt wel een fundament onder een nieuwe regeling voor mijnschade, waar ondermeer het rijk mee bezig is. Bewoners lopen nu veel minder risico en weten straks bij wie ze moeten aankloppen," aldus de Wit, tevens voorzitter van het calamiteitenfonds, dat eerder al schadeclaims toewees maar ook afwees. En voor die laatste categorie is door de uitspraak nu ook een mogelijkheid tot schadevergoeding.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen