Overslaan en naar de inhoud gaan

Oom Ivana Smit: 'Oordeel is teleurstellend en frustrerend'

Geplaatst opvrijdag 8 maart 2019 - 9:01

De oom van Ivana Smit, Fred Agenjo, is zeer teleurgesteld over de uitspraak van de rechtbank in Maleisië dat de dood van het Sittardse model in 2017 een ongeluk was.

"We hoopten dat de rechter genoeg aanleiding zag om tot de juiste conclusie te komen, namelijk doodslag", zei Agenjo vrijdagochtend op L1 radio. "Dit is natuurlijk bijzonder frustrerend. We kunnen hier absoluut niet mee leven. Het druist tegen alle gevoel van rechtvaardigheid in."

Geen strafzaak
De rechtbank in Kuala Lumpur besloot na een anderhalf jaar durend proces dat er geen strafzaak naar de dood van de jonge vrouw komt. De rechter oordeelde dat haar dood een ongeluk was.

Lees ook: Maleisische rechtbank: 'Dood Ivana Smit was ongeluk'

Aanknopingspunten
De familie van Ivana Smit gaat tegen het besluit in hoger beroep bij de Maleisische High Court. "De rechter durfde het niet aan om tegen de conclusies van haar eigen politie in te gaan. Maar ze gaf ons wel aanknopingspunten", aldus Agenjo.

De rechter noemde volgens hem het scenario dat door de Nederlandse deskundige werd geschetst waarin Ivana al voor haar val van de twintigste verdieping dood was, wel geloofwaardig. "Daarmee gaf ze ons wel een handreiking", vond Agenjo.

Nederlands onderzoek
De familie van Ivana Smit heeft weinig vertrouwen in de Maleisische rechtspraak. Daarom wordt er, naast het hoger beroep, ook naar het Nederlandse Openbaar Ministerie gekeken. Dat beloofde anderhalf jaar geleden al een eigen onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de zaak, maar kreeg van de Maleisische autoriteiten geen enkele medewerking.

"Zonder bewijsmateriaal uit de zaak is er ook geen onderzoek mogelijk", stelt Agenjo. Hij hoopt dat het Nederlandse OM opnieuw tijd in het onderzoek naar de dood van Ivana kan steken.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen