Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Oom Ivana Smit: 'Oordeel is teleurstellend en frustrerend'

Geplaatst opvrijdag 8 maart 2019 - 9:01

De oom van Ivana Smit, Fred Agenjo, is zeer teleurgesteld over de uitspraak van de rechtbank in Maleisië dat de dood van het Sittardse model in 2017 een ongeluk was.

"We hoopten dat de rechter genoeg aanleiding zag om tot de juiste conclusie te komen, namelijk doodslag", zei Agenjo vrijdagochtend op L1 radio. "Dit is natuurlijk bijzonder frustrerend. We kunnen hier absoluut niet mee leven. Het druist tegen alle gevoel van rechtvaardigheid in."

Geen strafzaak
De rechtbank in Kuala Lumpur besloot na een anderhalf jaar durend proces dat er geen strafzaak naar de dood van de jonge vrouw komt. De rechter oordeelde dat haar dood een ongeluk was.

Lees ook: Maleisische rechtbank: 'Dood Ivana Smit was ongeluk'

Aanknopingspunten
De familie van Ivana Smit gaat tegen het besluit in hoger beroep bij de Maleisische High Court. "De rechter durfde het niet aan om tegen de conclusies van haar eigen politie in te gaan. Maar ze gaf ons wel aanknopingspunten", aldus Agenjo.

De rechter noemde volgens hem het scenario dat door de Nederlandse deskundige werd geschetst waarin Ivana al voor haar val van de twintigste verdieping dood was, wel geloofwaardig. "Daarmee gaf ze ons wel een handreiking", vond Agenjo.

Nederlands onderzoek
De familie van Ivana Smit heeft weinig vertrouwen in de Maleisische rechtspraak. Daarom wordt er, naast het hoger beroep, ook naar het Nederlandse Openbaar Ministerie gekeken. Dat beloofde anderhalf jaar geleden al een eigen onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de zaak, maar kreeg van de Maleisische autoriteiten geen enkele medewerking.

"Zonder bewijsmateriaal uit de zaak is er ook geen onderzoek mogelijk", stelt Agenjo. Hij hoopt dat het Nederlandse OM opnieuw tijd in het onderzoek naar de dood van Ivana kan steken.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen