Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook sportwereld keihard geraakt door coronavirus

Geplaatst opzaterdag 11 april 2020 - 10:00

De schade in de sportwereld van deze coronacrisis? Volgens sportmarketeer Bob van Oosterhout gaat dat in totaal om één tot anderhalf miljard euro.

Van Oosterhout, die met zijn bureau Triple Double grote sporters, clubs en bedrijven met elkaar verbindt, denkt dat de impact van het coronavirus op de sportwereld groter is dan we allemaal denken.

Juridisch
"Het is een enorme bedrijfstak waar serieuze klappen gaan vallen, vooral omdat het een enorme nasleep zal krijgen. En aan het einde van de rit gaat het toch altijd om het antwoord op de vraag wie gaat betalen. Dat is dan ook de reden dat het lang duurt voordat een wedstrijd, competitie of evenement gecanceld wordt", legt Van Oosterhout uit. Het is volgens hem ook altijd een juridische kwestie. "Als je een evenement verplaatst, bijvoorbeeld van april naar oktober of november, blijf je niet in gebreke maar tijdelijk in gebreke en zou de schade mee kunnen vallen. Dan kun je met je sponsors om tafel zitten en kom je er vaak makkelijker uit, omdat iedereen toch een beetje in hetzelfde schuitje zit."

Video: L1

Contractuele afspraken
Het ene na het andere sportevenement buigt het hoofd en blaast de organisatie af of stelt, in het beste geval, de datum uit. Soms duurt dat lang in de ogen van de buitenwereld, maar dat komt in vrijwel alle gevallen door contractuele afspraken tussen diverse partijen. "Je moet dan denken aan sponsordeals, met mediapartners, met sporters of sportorganisaties. Op een moment dat een evenement afgelast of uitgesteld wordt, ontstaat er schade. En de vraag is dan: bij wie van al die partijen ligt die schade? Daar zullen al die partijen dan uit moeten komen. Als ik even snel reken, dan kom je in het geheel uit op een schade van tussen één en twee miljard euro."

Verzekering
Hoe kun je je evenement verzekeren tegen een situatie als corona? Die vraagt dringt zich op, nu afgelopen week duidelijk werd dat het tennistoernooi van Wimbledon verzekerd bleek tegen afgelasting vanwege een virus. Wijs geworden door een een eerdere situatie rondom het SARS-virus in 2003. Het pijnpunt voor organisaties laat zich raden: "Kijk", zegt Van Oosterhout, "je kunt alles verzekeren; Cristiano Ronaldo heeft zijn tenen verzekerd. Maar aan die verzekeringen hangt een enorm prijskaartje. Grote evenementen laten zich doorgaans heel goed verzekeren, maar vooral op de meest voor de hand liggende zaken. Dat Wimbledon een virusverzekering heeft afgesloten, is wellicht een beetje toeval, maar niet veel evenementen zullen kunnen terugvallen op dit type verzekering."

BAL Weert
De zaalsporten waren er vrij snel uit. De handbalbond stopte de competitie volledig, zonder prijzen uit te delen. Datzelfde geldt ook voor het de basketbalcompetitie, mede op initiatief van Van Oosterhout, die ook clubeigenaar is van Heroes Den Bosch. "Dat komt ook omdat dit een relatief kleine sport is, de belangen zijn overzichtelijk en dan kun je snel knopen doorhakken. Wel is er uiteraard de impact voor de clubs en je kunt niet per definitie zeggen dat die bij Heroes Den Bosch groter is dan bij BAL Weert. Daar zijn veel businessclubleden een paar grote partijen. Als één van die grote jongens wegvalt, dan kan dat een grote klap zijn. Van de andere kant werkt BAL met een redelijk overzichtelijk budget, dus ik denk dat zij heel creatief met middelen om kunnen gaan als er iets weg zou vallen.

Betaald voetbal
De belangen bij het betaalde voetbal zijn vele malen groter; daar gaat veel meer geld in om. Dat verklaart ook de pogingen om het seizoen nog af te maken. In de landen om ons heen, met Bundesliga en Premier League, liggen de televisiegelden weer vele malen hoger dan in Nederland en is de druk om verder te spelen, mits de situatie dat toelaat, nog groter dan in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie.

Water aan de lippen
Van Oosterhout is commissaris van die laatste competitie en ziet daar dat veel clubs het erg lastig hebben. "En dat wordt alleen maar moeilijker voor clubs die het water al tot aan de lippen hebben staan", legt hij uit. "Dat komt omdat daar veel sponsors in de MKB-sector zitten en dus zelf moeite hebben om te overleven. Die bedrijven zullen niet meteen zeggen dat ze weer twee business-stoelen bij de club uit hun buurt huren. Het is heel erg lastig. Ik kan die clubs en ook die in de Eredivisie alleen maar adviseren om creatief te zijn en de band met je zakelijke relaties en zeker ook je fans warm te houden. Bedenk iets waardoor je toch contact hebt en waardoor die mensen ook na de crisis blijven komen."

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen