Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook Sittard-Geleen gaat henneppanden per direct sluiten

Geplaatst opvrijdag 16 november 2018 - 12:33

Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen heeft besloten dat hij bij ontdekking van softdrugspanden overgaat tot directe sluiting van het pand.

Daarmee wijzigt hij de zogenaamde Wet Damocles. In het oude beleid werd bij een eerste overtreding van softdrugs nog alleen een waarschuwing gegeven. Panden waar harddrugs werd gevonden, werden sowieso al direct gesloten.

Landelijke trend
"De belangrijkste reden voor deze wijziging is dat de gemeente Sittard-Geleen de landelijke beleidstrend wil volgen en eenduidigheid in beleid nastreeft", zegt de burgervader. "Ook wil ik met de aanscherping van het beleid bestuurlijk harder optreden tegen deze vorm van criminaliteit, die ik overigens onder geen enkele voorwaarde tolereer."

Ondermijning van gezag
Volgens Cox ondermijnt de georganiseerde criminaliteit het lokale gezag. "Het verslechtert veiligheid en leefbaarheid en levert schade op voor bewoners en ondernemers. Ik maak me dan ook zorgen over de huidige maatschappelijke acceptatie van ondermijning en de gevaren die bepaalde criminele activiteiten hebben voor de omgeving. Ik roep in dit licht ook de inwoners op verdachte signalen altijd kenbaar te maken."

Onzekerheid over stijging
De gemeente bericht dat er in de afgelopen periode opnieuw een aantal drugs- en henneppanden in woonwijken is aangetroffen. Maar het is volgens de gemeente lastig aan te geven of er sprake is van een daadwerkelijke stijging van productielocaties. Dat ligt deels aan de meldingsbereidheid van inwoners en de focus van de politie.

Echt-Susteren
In buurgemeente Echt-Susteren lijkt hetzelfde beleid dat Sittard-Geleen nu invoert zijn vruchten af te werpen. Eind oktober waren er voor dat jaar negen drugspanden gesloten. Dat is de helft minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen