Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook Sittard-Geleen gaat henneppanden per direct sluiten

Geplaatst opvrijdag 16 november 2018 - 12:33

Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen heeft besloten dat hij bij ontdekking van softdrugspanden overgaat tot directe sluiting van het pand.

Daarmee wijzigt hij de zogenaamde Wet Damocles. In het oude beleid werd bij een eerste overtreding van softdrugs nog alleen een waarschuwing gegeven. Panden waar harddrugs werd gevonden, werden sowieso al direct gesloten.

Landelijke trend
"De belangrijkste reden voor deze wijziging is dat de gemeente Sittard-Geleen de landelijke beleidstrend wil volgen en eenduidigheid in beleid nastreeft", zegt de burgervader. "Ook wil ik met de aanscherping van het beleid bestuurlijk harder optreden tegen deze vorm van criminaliteit, die ik overigens onder geen enkele voorwaarde tolereer."

Ondermijning van gezag
Volgens Cox ondermijnt de georganiseerde criminaliteit het lokale gezag. "Het verslechtert veiligheid en leefbaarheid en levert schade op voor bewoners en ondernemers. Ik maak me dan ook zorgen over de huidige maatschappelijke acceptatie van ondermijning en de gevaren die bepaalde criminele activiteiten hebben voor de omgeving. Ik roep in dit licht ook de inwoners op verdachte signalen altijd kenbaar te maken."

Onzekerheid over stijging
De gemeente bericht dat er in de afgelopen periode opnieuw een aantal drugs- en henneppanden in woonwijken is aangetroffen. Maar het is volgens de gemeente lastig aan te geven of er sprake is van een daadwerkelijke stijging van productielocaties. Dat ligt deels aan de meldingsbereidheid van inwoners en de focus van de politie.

Echt-Susteren
In buurgemeente Echt-Susteren lijkt hetzelfde beleid dat Sittard-Geleen nu invoert zijn vruchten af te werpen. Eind oktober waren er voor dat jaar negen drugspanden gesloten. Dat is de helft minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen