Overslaan en naar de inhoud gaan

'Ook seizoenarbeiders Noord-Limburg moeten vaccin krijgen'

Geplaatst opdonderdag 13 mei 2021 - 9:30

De GGD Limburg-Noord wil seizoenarbeiders gaan vaccineren. Dat zegt directeur Jac Roijmans van de Veiligheidsregio Noord-Limburg.

Roijmans doet zijn uitspraken in het L1-programma AvondGasten. "Het RIVM wil werknemers die hier langer dan vier weken zijn gaan vaccineren. In Limburg-Noord hebben we er voor gekozen om met de uitzendbureaus, met de gemeenten, met de huisvesters, met de GGD om samen aan tafel te gaan zitten."

Het vaccineren van de seizoensarbeiders start pas als het ministerie vindt dat er ruimte is in de vaccinatiestrategie.

Clusters
Seizoensarbeiders werken in Noord-Limburg vooral in de land- en tuinbouw. Voor het opbouwen van groepsimmuniteit is het belangrijk dat er geen clusters blijven bestaan van mensen die nauwelijks gevaccineerd zijn. Dat zou kunnen leiden tot blijvende uitbraken van besmettingen in die gemeenschappen, zelfs als het totale percentage gevaccineerden in Nederland hoog is. De aanpak van de GGD Limburg-Noord past bij de adviezen van de gedragsunit van het RIVM om mensen die sceptisch zijn over het vaccin zo persoonlijk mogelijk te benaderen. "We hebben natuurlijk verschillende groepen in Nederland, waar de vaccinatiebereidheid onderling veel verschilt", zo vertelt Mariken Leurs, hoofd van de gedragsunit. "Die mensen moet je persoonlijk en dichtbij benaderen".

Vaccinatiebereidheid
De bereidheid om zich te laten vaccineren ligt aanzienlijk lager onder mensen met een niet-westerse migratieachtergrond, lager opgeleiden en mensen die weinig vertrouwen hebben in de overheid, blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Haagse Hogeschool. "Daarom hebben we bij ons overleg een wethouder betrokken die de uitzendbranche goed kent. Met alle partijen willen we zo dicht mogelijk bij de mensen op de huid kruipen. Om ze te vinden, waar ze zitten, daar begint het natuurlijk mee. En om ze van de goede informatie te voorzien.

Wijkgericht werken
"De GGD's zijn van origine goed in het wijkgericht werken.", aldus Leurs. "Nu wordt vol ingezet op grote locaties om te vaccineren. Maar dit is een ander tak van sport. We we hebben natuurlijk hele grote groepen waar je op een andere manier mee moet communiceren, zoals laaggeletterden en mensen met een migratie-achtergrond."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen