Overslaan en naar de inhoud gaan

'Ook reservesystemen universiteit besmet door cyberaanval'

Geplaatst opvrijdag 24 januari 2020 - 7:58

De Maastrichtse universiteit betaalde ongeveer 250.000 euro om de cyberaanval eind december stop te zetten, omdat ook de back-upsystemen getroffen waren door gijzelsoftware.

Dat meldt de Volkskrant. De universiteit wil nog niet reageren.

Gegijzeld
De hack werd op 23 december ontdekt. De systemen waren besmet met het Clop-virus, dat bestanden een voor een versleutelt. Zulke gijzelsoftware is zo gemaakt dat de hackers de aanval kunnen stopzetten, nadat er bijvoorbeeld losgeld is betaald. Na de aanval heeft de UM in ieder geval wel nieuwe beveiligingssoftware in gebruik genomen.

Lees ook: UM wapent zich met nieuwe software tegen hacks

Inspectie
Inmiddels is de Onderwijsinspectie een onderzoek begonnen om te kijken of de universiteit wel genoeg gedaan heeft om zich te wapenen tegen cyberaanvallen. De hack heeft ook de aandacht getrokken van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. De Tweede Kamer heeft het onderwerp ook op de agenda gezet.

Universiteit Maastricht komt op 5 februari met meer nieuws naar buiten over de cyberaanval.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen