Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook NS-top maakte vuile handen in Limburg

Geplaatst opwoensdag 3 juni 2015 - 10:48

Niet alleen dochterbedrijf Abellio, maar ook de NS zélf heeft concurrent Veolia stiekem bedrijfsgevoelige informatie afhandig gemaakt tijdens de strijd om het Limburgse openbaar vervoer 2016-2031.

De NS-top was van deze laatstgenoemde strategie wel degelijk op de hoogte, ook al is dat eerder ontkend. Dat stelt mededingingswaakhond ACM woensdagochtend, na maandenlang onderzoek.

Spionage
Tot dusver heeft de NS-top de misstanden rond de Limburgse ov-concessie steeds toegeschreven aan het dochterbedrijf, waar de directie op non-actief is gesteld. Volgens de ACM heeft ook de NS Veolia bedrijfsgevoelige informatie afhandig gemaakt. Deed dochterbedrijf Abellio dat met spionage via een toenmalig Veolia-directeur, de NS zélf heeft allerlei concurrentiegevoelige informatie die Veolia noodgedwongen met de NS deelde doorgespeeld naar Abellio. De NS beschikte over die informatie omdat de nieuwe Limburgse vervoerder op tal van terreinen zaken moet doen met de NS, en dus offertes moet aanvragen. De NS heeft Abellio op die manier aan een oneerlijke voorsprong geholpen op de andere deelnemers aan de aanbesteding, aldus de ACM.

Zuivere marktwerking
De Autoriteit Consument en Markt deed sinds afgelopen najaar onderzoek naar de vraag of er wel sprake is van zuivere marktwerking op het spoor, en dan specifiek in Limburg. Aanleiding was een klacht hierover van Veolia, dat de noodklok luidde over de grote machtspositie die de NS van oudsher op het spoor heeft. Daardoor zou Veolia geen enkele kans maken bij de aanbesteding van het Limburgse openbaar vervoer 2016-2031, klaagde de vervoerder.

Gedwarsboomd
Het onderzoek was al een tijdje af, en delen van het concept-rapport lekten maanden geleden al uit. Daarin stond te lezen dat de NS Veolia op allerlei manieren heeft gedwarsboomd, en dat de NS op verschillende punten de spoorwegwet overtreedt. De NS heeft zich vervolgens maandenlang juridisch verzet tegen publicatie van de rest van het rapport. Deze week staakte de NS dat verzet, vooral omdat de vervoerder in het nauw zit door het spionageschandaal van dochterbedrijf Abellio. Dit schandaal bracht de provincie ertoe om het vervoerscontract dat Abellio voor 2016-2031 zou krijgen alsnog te verscheuren.

Door het schandaal ligt NS-topman Timo Huges intern al zwaar onder vuur. Vakbond FNV heeft het vertrouwen in hem al opgezegd, de ondernemingsraad neigt daar ook toe.

Dijsselbloem
Volgens minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem moet dit rapport buitengewoon serieus worden genomen. "NS heeft de procedures rond de aanbieding van generieke diensten en voorzieningen onvoldoende geborgd binnen haar organisatie. Dit is zeer ernstig'', aldus de bewindsman. Hij voegde eraan toe dat het spoorbedrijf zich niet alleen aan de wet dient te houden, maar ook de grenzen niet op zou moeten zoeken

Lees hier alles over de aanbestedingsprocedure van het openbaar vervoer in Limburg

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

NS staakt strijd tegen publicatie geheim rapport
NS belooft snelle maatregelen na vernietigend rapport
'NS misbruikte macht bij aanbesteding Limburgs OV'
Vervoerders Arriva en Veolia stappen naar de rechter
Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen