Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook NS-top maakte vuile handen in Limburg

Geplaatst opwoensdag 3 juni 2015 - 10:48

Niet alleen dochterbedrijf Abellio, maar ook de NS zélf heeft concurrent Veolia stiekem bedrijfsgevoelige informatie afhandig gemaakt tijdens de strijd om het Limburgse openbaar vervoer 2016-2031.

De NS-top was van deze laatstgenoemde strategie wel degelijk op de hoogte, ook al is dat eerder ontkend. Dat stelt mededingingswaakhond ACM woensdagochtend, na maandenlang onderzoek.

Spionage
Tot dusver heeft de NS-top de misstanden rond de Limburgse ov-concessie steeds toegeschreven aan het dochterbedrijf, waar de directie op non-actief is gesteld. Volgens de ACM heeft ook de NS Veolia bedrijfsgevoelige informatie afhandig gemaakt. Deed dochterbedrijf Abellio dat met spionage via een toenmalig Veolia-directeur, de NS zélf heeft allerlei concurrentiegevoelige informatie die Veolia noodgedwongen met de NS deelde doorgespeeld naar Abellio. De NS beschikte over die informatie omdat de nieuwe Limburgse vervoerder op tal van terreinen zaken moet doen met de NS, en dus offertes moet aanvragen. De NS heeft Abellio op die manier aan een oneerlijke voorsprong geholpen op de andere deelnemers aan de aanbesteding, aldus de ACM.

Zuivere marktwerking
De Autoriteit Consument en Markt deed sinds afgelopen najaar onderzoek naar de vraag of er wel sprake is van zuivere marktwerking op het spoor, en dan specifiek in Limburg. Aanleiding was een klacht hierover van Veolia, dat de noodklok luidde over de grote machtspositie die de NS van oudsher op het spoor heeft. Daardoor zou Veolia geen enkele kans maken bij de aanbesteding van het Limburgse openbaar vervoer 2016-2031, klaagde de vervoerder.

Gedwarsboomd
Het onderzoek was al een tijdje af, en delen van het concept-rapport lekten maanden geleden al uit. Daarin stond te lezen dat de NS Veolia op allerlei manieren heeft gedwarsboomd, en dat de NS op verschillende punten de spoorwegwet overtreedt. De NS heeft zich vervolgens maandenlang juridisch verzet tegen publicatie van de rest van het rapport. Deze week staakte de NS dat verzet, vooral omdat de vervoerder in het nauw zit door het spionageschandaal van dochterbedrijf Abellio. Dit schandaal bracht de provincie ertoe om het vervoerscontract dat Abellio voor 2016-2031 zou krijgen alsnog te verscheuren.

Door het schandaal ligt NS-topman Timo Huges intern al zwaar onder vuur. Vakbond FNV heeft het vertrouwen in hem al opgezegd, de ondernemingsraad neigt daar ook toe.

Dijsselbloem
Volgens minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem moet dit rapport buitengewoon serieus worden genomen. "NS heeft de procedures rond de aanbieding van generieke diensten en voorzieningen onvoldoende geborgd binnen haar organisatie. Dit is zeer ernstig'', aldus de bewindsman. Hij voegde eraan toe dat het spoorbedrijf zich niet alleen aan de wet dient te houden, maar ook de grenzen niet op zou moeten zoeken

Lees hier alles over de aanbestedingsprocedure van het openbaar vervoer in Limburg

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen

Gerelateerde berichten

NS staakt strijd tegen publicatie geheim rapport
NS belooft snelle maatregelen na vernietigend rapport
'NS misbruikte macht bij aanbesteding Limburgs OV'
Vervoerders Arriva en Veolia stappen naar de rechter
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen