Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook moordenaar Milly Boele gehoord in zaak-Nicky

Geplaatst opvrijdag 3 september 2021 - 14:41

Het Hof in Den Bosch heeft besloten dat Bekir E. (34) op 15 oktober op zitting wordt gehoord in de zaak Nicky Verstappen. Verdachte Jos Brech (58) zou met hem over de zaak hebben gesproken. Ook voormalig medegevangene Sander V. wordt gehoord.

Deze Sander is veroordeeld tot achttien jaar gevangenis en tbs voor de moord op Milly Boele in 2010. Het 12-jarige meisje werd in Dordrecht verkracht en vermoord. De dader was haar buurman en had het lichaam van Milly in zijn tuin begraven.

Lees ook: Veroordeelde moordenaar is getuige in zaak Nicky Verstappen

Belastende informatie
De veroordeelde moordenaar zat in de gevangenis in Vught op dezelfde afdeling als Bekir E. en Jos Brech. Sander wordt gehoord over het contact tussen deze medegevangenen. Bekir claimt immers dat hij een vriendschap met Brech had opgebouwd en dat dit intensieve contact leidde tot een gesprek over de zaak Nicky Verstappen. Dat gesprek zou belastende informatie hebben opgeleverd.

Dat zou opvallend zijn, daar Brech tot op heden ontkende überhaupt een rol te hebben gehad in de verdwijning, het misbruik en de dood van de elfjarige jongen in 1998. De verklaring van medegevangene Bekir is door justitie betiteld als 'belastend'. Over de inhoud is vrijdag amper gesproken, tijdens de pro formazitting van het hoger beroep in de zaak tegen Brech.

Samen tv gekeken
Volgens Bekir bouwden hij en Brech een vriendschap op tijdens hun gezamenlijke tijd in detentie keken ze onder andere samen naar nieuwsuitzendingen en documentaires over de zaak Nicky Verstappen. Brech ontkent op zijn beurt dat hij over zijn zaak heeft gesproken; niet met Bekir, niet met anderen in de gevangenis.

ANP
Gerald Roethof, advocaat van Jos Brech, noemt Bekir E. een 'jokkebrok'.
Foto: ANP

Overmatig impulsief
Bekir is in juni veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf en tbs voor de moord op de 16-jarige Hümeyra in Rotterdam. In die zaak is hij ook onderzocht door deskundigen van observatiekliniek Pieter Baan Centrum. "Zij stellen vast dat hij een lichte verstandelijke beperking heeft, dat zijn geweten ernstig gestoord is, dat hij geen boodschap heeft aan de wet", zegt Gerald Roethof, advocaat van Brech.

"Hij zou overmatig impulsief zijn en een leugenachtige levensstijl hebben. Hij manipuleert. Dat alles haal ik gewoon uit het arrest van het Hof in Den Haag. En deze man legde een verklaring af over mijn cliënt. Mijn cliënt die jaren met anderen vastzat en tegen geen van hen iets zei."

Jokkebrok Bekir
Roethof noemde Bekir een 'jokkebrok'. "En dan druk ik me nog voorzichtig uit. Uit alle interne rapporten van de gevangenis blijkt dat mijn cliënt niet over de zaak spreekt. En als hij spreekt, dan ontkent hij. Dan komt Bekir er als laatste bij op de afdeling van cliënt en daar zou hij dan opeens uitgebreid tegen vertellen. Ongeloofwaardig."

Lees ook: Rechtbank veroordeelt Jos Brech tot celstraf van 12,5 jaar

Selectief geluisterd
Brech zelf nam vrijdag ook kort het woord. "Ik heb een verklaring afgelegd over het verhaal van Bekir. Dat wordt door justitie niet geloofd. Ik heb het gevoel dat hier selectief wordt geluisterd. Is er wel gecontroleerd of wat ik heb gezegd, waar is?" Brech denkt dat het geen zin heeft wat hij zegt of verklaart. "Justitie gelooft mij toch niet."

Op 15 oktober wordt Bekir op zitting gehoord tijdens het inhoudelijke proces tegen Brech. Sander V. wordt voor die tijd gehoord, maar dat zal niet in het openbaar gebeuren.

Video L1
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen