Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook meldpunt integriteit voor Waterschap Limburg

Geplaatst opwoensdag 12 mei 2021 - 23:00

Na het Provinciebestuur krijgt ook het Waterschap Limburg ook een eigen meldpunt integriteit. Dat besloot de organisatie woensdag na kritiek op een gronddeal in 2016.

Op de website van het Waterschap valt te lezen dat er op korte termijn een procedure opgericht wordt om meldingen te behandelen.

Informatie
Meldingen kunnen wel al gestuurd worden. Anoniem een melding doen kan niet. Contact met de melder moet namelijk mogelijk zijn, zo schrijft de organisatie. Dit is nodig om de melding te kunnen wegen en eventueel verdere informatie op te vragen.

Geen schoonheidsprijs
Bij de gronddeal in 2016 ging het om de verkoop van grond door het Waterschap aan Jan Loonen, boer van beroep maar ook wethouder van Venray. Weliswaar was daarbij geen sprake van integriteitsschending, maar deze transactie verdiende geen schoonheidsprijs bleek uit een woensdag gepresenteerd advies van de integriteitscommissie van Waterschap Limburg.

Lees ook: Onderzoek gronddeal: geen malversaties, wel verbeterpunten

Onverteerbaar
De gronddeal werd gesloten door toenmalig waarnemend dijkgraaf Ger Driessen (CDA). Volgens het onderzoeksrapport bevoordeelde Driessen de Venrayse agrarisch ondernemer en grootgrondbezitter en diens familie. Dit terwijl Loonen ook CDA-wethouder grondzaken in Venray is en beide CDA-bestuurders goede bekenden van elkaar zijn. Het feit dat twee CDA-bestuurders samen een gronddeal overeenkomen, zonder dat een tweede persoon van het Waterschap bij dat gesprek was, vonden enkele fracties binnen het waterschapsbestuur woensdag onverteerbaar.

Functie intact
CDA-wethouder grondzaken Loonen liet eerder weten dat hij altijd transparant en open heeft gehandeld. Hij bleef ondanks alle commotie, daarin gesteund door de gemeenteraad, aan als wethouder. Zijn broer Toon Loonen is fractievoorzitter van het CDA in de gemeenteraad. Het CDA is in de raad met 9 zetels de grootste partij en levert twee van de vier wethouders.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen