Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook Limburgs protest tegen korting forensische zorg

Geplaatst opmaandag 9 december 2019 - 21:40

STEVIG, zorgverlener voor mensen met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen, heeft samen met nog zes collega-instellingen een kort geding aangespannen tegen het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Aanleiding is de aangekondigde korting op de tarieven voor klinische forensische zorg volgend jaar op bepaalde onderdelen. Voor STEVIG in Oostrum betekent dit dat er 10.000 euro per patiënt, die een gevaar voor zichzelf of de samenleving kan zijn, minder te besteden is.

Forensische zorg
De klinische forensische zorg is voor mensen die een strafbaar feit hebben gepleegd of daarvan verdacht worden. Daaronder vallen ook gewelds- en zedendelicten. Ze hebben het delict mede gepleegd door een stoornis, vaak van psychiatrische aard. Bij STEVIG zitten geen tbs'ers.

10.000 euro
"Een terugloop van 10.000 euro per jaar per plaats betekent dat we omgerekend per patiënt per week een derde tot de helft minder kunnen behandelen", aldus Monique Caubo, voorzitter van de raad van bestuur van Dichterbij, waar STEVIG onderdeel van is.

2,5 ton
Ook moet de afdeling voor klinische forensische zorg gaan werken met een maximale dagprijs. De totale budgetdaling is voor STEVIG zo'n 2,5 ton voor 26 patiënten op de desbetreffende afdeling.

Niet op te brengen
Met het maximale dagtarief dat justitie nastreeft kan er alleen gewerkt worden als er minder behandeling wordt gegeven. "Een dergelijke korting is voor ons niet op te brengen", zegt Caubo.

Minder kunnen behandelen
"Dit betekent dat we volgend jaar 26 patiënten die in verband met ernstige en/of stelselmatige misdrijven op onze forensisch psychiatrische afdeling verblijven niet de intensieve behandeling kunnen bieden die ze nodig hebben", aldus Caubo.

Onverantwoord
Volgens de bestuursvoorzitter is dit absoluut onverantwoord en onacceptabel. "Dit verkleint de kans op herstel en vergroot het risico op herhaling na afloop van de behandeling."

Het kort geding dient op 14 januari voor de rechtbank in Den Haag. De andere instellingen zijn Parnassia/Fivoor, De Forensische Zorgspecialisten, Arkin, GGZ Eindhoven, GGnet en Reinier van Arkel.


Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen