Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook Limburgs protest tegen korting forensische zorg

Geplaatst opmaandag 9 december 2019 - 21:40

STEVIG, zorgverlener voor mensen met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen, heeft samen met nog zes collega-instellingen een kort geding aangespannen tegen het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Aanleiding is de aangekondigde korting op de tarieven voor klinische forensische zorg volgend jaar op bepaalde onderdelen. Voor STEVIG in Oostrum betekent dit dat er 10.000 euro per patiënt, die een gevaar voor zichzelf of de samenleving kan zijn, minder te besteden is.

Forensische zorg
De klinische forensische zorg is voor mensen die een strafbaar feit hebben gepleegd of daarvan verdacht worden. Daaronder vallen ook gewelds- en zedendelicten. Ze hebben het delict mede gepleegd door een stoornis, vaak van psychiatrische aard. Bij STEVIG zitten geen tbs'ers.

10.000 euro
"Een terugloop van 10.000 euro per jaar per plaats betekent dat we omgerekend per patiënt per week een derde tot de helft minder kunnen behandelen", aldus Monique Caubo, voorzitter van de raad van bestuur van Dichterbij, waar STEVIG onderdeel van is.

2,5 ton
Ook moet de afdeling voor klinische forensische zorg gaan werken met een maximale dagprijs. De totale budgetdaling is voor STEVIG zo'n 2,5 ton voor 26 patiënten op de desbetreffende afdeling.

Niet op te brengen
Met het maximale dagtarief dat justitie nastreeft kan er alleen gewerkt worden als er minder behandeling wordt gegeven. "Een dergelijke korting is voor ons niet op te brengen", zegt Caubo.

Minder kunnen behandelen
"Dit betekent dat we volgend jaar 26 patiënten die in verband met ernstige en/of stelselmatige misdrijven op onze forensisch psychiatrische afdeling verblijven niet de intensieve behandeling kunnen bieden die ze nodig hebben", aldus Caubo.

Onverantwoord
Volgens de bestuursvoorzitter is dit absoluut onverantwoord en onacceptabel. "Dit verkleint de kans op herstel en vergroot het risico op herhaling na afloop van de behandeling."

Het kort geding dient op 14 januari voor de rechtbank in Den Haag. De andere instellingen zijn Parnassia/Fivoor, De Forensische Zorgspecialisten, Arkin, GGZ Eindhoven, GGnet en Reinier van Arkel.


Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen