Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook in Limburg controles op nieuwe wet halal-slachten

Geplaatst opdinsdag 21 augustus 2018 - 6:00

Tijdens de rituele slacht van dieren voor het Offerfeest dinsdag houdt de NVWA extra toezicht.

Dat gebeurt ook bij slagerij Math Geuyen in Panningen, een van de twee officiële halal-slachthuizen in Limburg. Hij slacht dinsdag 475 schapen en lammeren. Daar zijn constant twee toezichthouders van de nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit bij aanwezig.

Nieuwe wet
Traditioneel worden de dieren voor het Offerfeest zonder verdoving geslacht. Een nieuwe wet schrijft sinds 1 januari voor dat de dieren alsnog moeten worden verdoofd als ze niet binnen 40 seconden na het doorsnijden van de hals het bewustzijn hebben verloren. De controle daarop is streng. "Voor ons betekent dit weer meer onkosten. Maar het is verplicht en dat is eigenlijk het enige wat veranderd is," zegt Geuyen.

Verdoving
Sinds vorig jaar verdooft Geuyen alle dieren standaard direct na het doorsnijden van de hals. "De dieren zijn hier altijd met respect behandeld," aldus de slager die al sinds 1978 halal slacht.

Feestmaal
Als de dieren geslacht zijn, wordt het vlees verpakt en met koelwagens naar de moskeeën gereden. Daar wordt het afgehaald door de families die een dier hebben laten slachten voor het offerfeest. Er wordt een feestmaal van bereid en de rest van het vlees wordt gedeeld met de armen.

Volg 1Limburg op Instagram en blijf op de hoogte van het Limburgse nieuws.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen