Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook IKEA onderzoekt uitbuiting truckers Geleen

Geplaatst opdonderdag 24 september 2020 - 11:34

Meubelgigant IKEA gaat zelf ook een onderzoek uitvoeren naar het transportbedrijf dat vrachtwagenchauffeurs in Geleen onder beroerde omstandigheden laat leven en werken.

Het in Litouwen gevestigde bedrijf rijdt veel voor de zelfbouw-meubelketen.

Inspectie
Woensdag kondigde de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid al een onderzoek aan. Acht truckers van het bedrijf hebben volgens de inspectie geen andere verblijfplaats dan de cabine van hun truck, waar ze ook de tijd dat ze niet rijden moeten doorbrengen.

Geen sanitair
Die vrachtwagens staan op een parkeerplaats zonder sanitair, zodat de chauffeurs maar moeten zien hoe ze zichzelf kunnen verzorgen. Hun behoefte doen ze in de struiken bij de parkeerplaats. De truckers krijgen per dag 65 euro betaald, ongeacht het aantal uren dat ze werken.

Lees ook: Inspectie onderzoekt misstanden bij truckers Geleen

Serieus
"We nemen dit onderwerp zeer serieus en zijn direct gestart met een onderzoek naar deze specifieke misstanden. Elke chauffeur die IKEA producten vervoert, behoort goede en eerlijke arbeidsvoorwaarden te hebben", laat de Zweedse opdrachtgever van het transportbedrijf weten in een reactie. Het bedrijf onderstreept dat eerlijke arbeidsomstandigheden ook moeten gelden voor personeel dat via onderaannemers voor IKEA werkt.

Vakbond
Volgens vakbondsman Edwin Atema van de FNV praat de bond al tijden met IKEA over de arbeidsomstandigheden van truckers. "We stellen dit onderwerp al jarenlang aan de kaak bij IKEA, maar in de praktijk zien we weinig gebeuren", zei Atema donderdagmorgen op L1 Radio. "Het meubelbedrijf huurt Oost-Europese bedrijven in voor de ritten in Nederland, België en Duitsland. Zo vergroot je het risico op dit soort praktijken."

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen