Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook IKEA onderzoekt uitbuiting truckers Geleen

Geplaatst opdonderdag 24 september 2020 - 11:34

Meubelgigant IKEA gaat zelf ook een onderzoek uitvoeren naar het transportbedrijf dat vrachtwagenchauffeurs in Geleen onder beroerde omstandigheden laat leven en werken.

Het in Litouwen gevestigde bedrijf rijdt veel voor de zelfbouw-meubelketen.

Inspectie
Woensdag kondigde de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid al een onderzoek aan. Acht truckers van het bedrijf hebben volgens de inspectie geen andere verblijfplaats dan de cabine van hun truck, waar ze ook de tijd dat ze niet rijden moeten doorbrengen.

Geen sanitair
Die vrachtwagens staan op een parkeerplaats zonder sanitair, zodat de chauffeurs maar moeten zien hoe ze zichzelf kunnen verzorgen. Hun behoefte doen ze in de struiken bij de parkeerplaats. De truckers krijgen per dag 65 euro betaald, ongeacht het aantal uren dat ze werken.

Lees ook: Inspectie onderzoekt misstanden bij truckers Geleen

Serieus
"We nemen dit onderwerp zeer serieus en zijn direct gestart met een onderzoek naar deze specifieke misstanden. Elke chauffeur die IKEA producten vervoert, behoort goede en eerlijke arbeidsvoorwaarden te hebben", laat de Zweedse opdrachtgever van het transportbedrijf weten in een reactie. Het bedrijf onderstreept dat eerlijke arbeidsomstandigheden ook moeten gelden voor personeel dat via onderaannemers voor IKEA werkt.

Vakbond
Volgens vakbondsman Edwin Atema van de FNV praat de bond al tijden met IKEA over de arbeidsomstandigheden van truckers. "We stellen dit onderwerp al jarenlang aan de kaak bij IKEA, maar in de praktijk zien we weinig gebeuren", zei Atema donderdagmorgen op L1 Radio. "Het meubelbedrijf huurt Oost-Europese bedrijven in voor de ritten in Nederland, Belgiƫ en Duitsland. Zo vergroot je het risico op dit soort praktijken."

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen