Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook horeca overweegt om open te gaan: 'Het is goed geweest'

Geplaatst opwoensdag 12 januari 2022 - 17:07

Diverse horecaondernemers in Limburg overwegen om zaterdag uit protest tegen de huidige coronamaatregelen de deuren te openen. Dat doen ze in navolging van de winkeliers.

Maar wat probeert de horeca hiermee te bereiken? Want een volledige opening zit er vanwege de snelle opmars van de omikronvariant zeker niet in. En dat begrijpt voorzitter John Paulus van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Maastricht en Heuvelland, maar al te goed.

'Niet meer te doen'
Volgens Paulus willen de ondernemers die meedoen, solidair zijn met de winkeliers een signaal afgeven aan de overheid. "Het allerbelangrijkste is dat we nu eindelijk een keer perspectief krijgen. Wanneer én hoe mogen horecazaken open? Dit is zo niet meer te doen."

Vervolg horeca-actie
De voorzitter meldt dat er momenteel niet actief een voornemen op tafel ligt om in het zuiden van de provincie open te gaan. "Maar de kans is wel reëel dat de zaken die gevestigd zijn in de winkelstraten wellicht mee opengaan." Lockdown of niet, veel winkeliers in Limburg zijn het zat en komen zaterdag dus in actie. "Anderzijds kun je het ook zien als een vervolg op de horeca-actie van het vorige jaar. Toen luidde de slogan winkels open, horeca open!", aldus Paulus.

Lees ook: Maastrichtse partijen in brief: 'Open horeca en winkels'

Financiële plaatje
De situatie binnen de branche is al geruime tijd kritiek, ziet Marc Hesselmans van de Venlose afdeling Koninklijke Horeca Nederland. Het geldlaatje brengt niks tot nauwelijks meer op en de rekeningen moeten betaald worden. "We zijn het al langer moe. Maar laat ons doen waar we goed in zijn: gasten ontvangen en hen een leuke tijd bezorgen. Het is goed geweest."

Paulus beaamt dat het financiële plaatje opgelost moet worden. Volgens hem moet er een langetermijnoplossing komen. "De steun die horecazaken krijgen gaat vooral naar de vaste lasten en het personeel. De ondernemer houdt zelf niks meer over. Daar moet juist geld bij. En laat staan wat het mentaal allemaal met hen doet."

'Code zwart voor horeca'
De branchevereniging snapt volkomen dat de druk in ziekenhuizen hoog is en dat code zwart voorkomen moet worden. In geval van zo'n code zwart beslist een triagecommissie wie er nog geholpen wordt en wie niet. "Veel bedrijven staan nu onder water en voor de horeca is het al code zwart. Dat moet veranderen", stelt Paulus.

Lees ook: Veel winkels openen deuren zaterdag, lockdown of niet

Wat gaan gemeenten doen?
In Sittard-Geleen is het nog maar de vraag of cafés en restaurants meedoen met de actie. Daar beraden diverse zaken zich nog over een opening volgens Paulus' en Hesselmans' collega Jolanda Hameleers. "Het is ieder voor zich. Het opstarten van alle apparatuur kost natuurlijk ook geld, maar je dient ook rekening te houden met de risico's. Want de vraag is natuurlijk in hoeverre de gemeente gaat handhaven."

En met dat laatste houdt Weert ook rekening. Volgens Bert Nelissen, voorzitter Koninklijke Horeca Nederland afdeling Weert, lopen er nog gesprekken met de gemeente. "Want hoe ga je open? En schenken de horecaondernemers dan alleen koffie?", vraagt hij zich af.

Koffie voor iedereen
In Roermond is de knoop doorgehakt. Daar gaan restaurants en cafés gratis koffie uitdelen. Gasten mogen dus niet binnen plaats nemen. "Een vol café moet je zeker niet verwachten. We willen een statement maken", verzekert Wim Cox van Koninklijke Horeca in Roermond.

Ondernemers ergeren zich groen en geel aan het feit dat Limburgers de grens overtrekken, omdat in België en Duitsland wel veel open is. "Daar vloeit de broodnodige omzet naartoe. Het is te gek voor woorden", vindt Cox. Hij pleit daarom voor een eenduidig coronareglement in Europa. "Gelijke monniken, gelijke kappen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen