Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook hogere bouwleges maken verbouwen steeds duurder

Geplaatst opdinsdag 24 augustus 2021 - 7:47

Niet alleen de bouwmaterialen en aannemers zijn de afgelopen tijd duurder geworden, ook bouwvergunningen vallen in veel gemeenten duurder uit.

Dat blijkt uit het jaarlijkse bouwlegesonderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH).

Kleine verbouwing
In zestien gemeenten stegen de bouwleges voor een kleine verbouwing dit jaar. De gemeente Roerdalen spant in Limburg de kroon met een verhoging van 19 procent: een kleine bouwvergunning kostte daar vorig jaar 386 euro, terwijl er dit jaar 460 euro voor het papierwerk neergeteld moet worden. Ook in Leudal stegen de kosten voor een kleine bouwvergunning flink: met 15,5 procent naar 358 euro.

Veertien Limburgse gemeenten hielden de kosten voor een kleine bouwvergunning gelijk. En in Mook en Middelaar betalen inwoners zelfs minder aan bouwleges.

Grote verschillen
De verschillen van de kosten die gemeenten rekenen voor een bouwvergunning zijn groot. In Heerlen betaal je de hoofdprijs voor een kleine verbouwing, namelijk 610 euro. Een vergunning voor exact dezelfde verbouwing kost in Roermond slechts 185 euro.

De VEH noemt deze prijsverschillen al jaren 'onacceptabel'.

Vergunningen
Voor een verbouwing aan de voor- of zijkant van een woning is vaak een vergunning nodig. De meeste verbouwingen aan de achterzijde zijn vergunningsvrij. Voor de aanvraag van een bouwvergunning berekent de gemeente leges. Hoe hoger de bouwkosten, des te hoger is ook de prijs voor de vergunning.

Nieuwbouw duurder
Ook kopers van nieuwbouwwoningen betalen bouwleges. De meeste gemeenten hebben de kosten voor deze grote bouwleges ook verhoogd. De stijging is in Eijsden-Margraten met 22,7 procent het hoogst. Nog voor er een schop in de grond gezet kan worden, moet daar 5.232 euro afgetikt worden voor een vergunning.

In Sittard-Geleen zijn bouwers het duurst uit. Bij een bouwsom van 170.000 euro (exclusief btw) kost een vergunning daar 8.243 euro. In Peel en Maas betaal je minder dan een derde van die prijs voor de bouwleges, namelijk 2.239 euro.

Onacceptabel
"Wij zien jaar op jaar onverklaarbaar grote legesverschillen tussen gemeenten en ook enorme stijgingen en dalingen. Het gaat werkelijk alle kanten op en is aan kopers en huiseigenaren niet uit te leggen", vindt Cindy Kremer, algemeen directeur Vereniging Eigen Huis.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen