Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook gemeenten verzetten zich tegen komst zinkmijn

Geplaatst opdonderdag 19 oktober 2017 - 12:58

De gemeenten Gulpen-Wittem en Vaals zijn 'verbijsterd' over de plannen voor een zinkmijn in het Belgische Blieberg.

Dat schrijven de gemeenten in een gezamenlijke brief aan de Waalse grensgemeente en het bedrijf Walzinc, dat de mijn wil gaan realiseren. Eerder deze week verzette de VVV Zuid-Limburg zich ook al tegen de plannen.

Bedreiging
De brief is ondertekend door de burgemeesters Reg van Loo (Vaals) en Nicole Ramaekers-Rutjens (Gulpen-Wittem). Zij noemen de plannen een bedreiging voor de gezondheid van hun inwoners. Ook vrezen zij dat de mijn de landschappelijke waarde van het Zuid-Limburgse heuvelland zou aantasten.

Lees ook: VVV Zuid-Limburg eist opheldering over 'absurd' plan

Milieu-effectrapportage
De burgemeesters willen daarom dat er eerst een grensoverschrijdende milieu-effectrapportage wordt uitgevoerd. Volgens hen is er nu nog geen sprake van een gedegen onderzoek naar de gevolgen die de mijn zou hebben voor de omgeving.

Lees ook: 'Zinkmijn Wallonië niet schadelijk voor toerisme'

Drielandenpunt
Blieberg, ook wel bekend als Plombières, ligt vlak over de grens bij het drielandenpunt. Walzinc is van plan om daar een oude mijn nieuw leven in te blazen en zelfs uit te breiden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen