Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook Bassinbrug te zwak voor tram Maastricht-Hasselt

Geplaatst opzaterdag 24 januari 2015 - 6:23

De aanleg van de tramlijn Vlaanderen-Maastricht wordt steeds meer een hoofdpijndossier.

Niet alleen de Wilhelminabrug blijkt te zwak om de tram te kunnen dragen, ook de Bassinbrug is mogelijk niet sterk genoeg. Dat melden diverse bronnen.

Eindhalte Boschstraat
Op het allerhoogste niveau worden nu gesprekken gevoerd over een eindhalte van de tram aan de Boschstraat. Vraag is echter of het zover komt. De Belgische verkeersminister Ben Weyts zei eerder al ‘de Nederlanders aan de gemaakte afspraken te willen houden’. Zou zowel Bassinbrug als Wilhelminabrug verstevigd moeten worden, dan hangt daar een aanzienlijk kostenplaatje aan. Een bedrag van 30 miljoen euro zingt rond als het gaat om de Wilhelminabrug, van de Bassinbrug zijn geen bedragen bekend.

Zes maanden extra
Het gegeven dat op dit moment bekeken wordt of een eindhalte aan de Boschtraat mogelijk is, duidt erop dat het bedrag voor de bruggen niet op tafel komt. Belgisch minister Weyts maakte donderdag in het Vlaams Parlement bekend dat Maastricht in elk geval zes maanden extra respijt heeft gevraagd om tot een keuze te komen.

Besloten overleg
De Maastrichtse gemeenteraad en Provinciale Staten worden naar alle waarschijnlijkheid dinsdag bijgepraat over de stand van zaken. Bij de raadsvergadering die dag staat een besloten gedeelte over ‘een dossier infrastructuur’ op de agenda. Toelichting komt van wethouder John Aarts (VVD, mobiliteit) en gedeputeerde Patrick van der Broeck (CDA, mobiliteit en openbaar vervoer). Omdat beide bestuurders nauw betrokken zijn bij het tramdossier, kan het bijna niet anders dat de tram onderwerp van gesprek is.

Zwakke brug oud nieuws
Daarin zullen ook Bassinbrug en Wilhelminabrug aan bod komen. Opvallend bij de problemen met die laatste Maasoversteek is dat ambtenaren van de gemeente Maastricht in 1999 al onderzoek deden naar de staat van de brug. Destijds lag er een plan voor een lightrail tussen Kerkrade, Heerlen en Maastricht. De ambtenaren constateerden toen al dat de Wilhelminabrug te zwak was voor een tram.

Lees meer in de Limburgse kranten van zaterdag.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Houding Vlamingen in tramdossier ergert Maastricht
Officiële krabbel onder tramplannen Maastricht-Hasselt
Reizigersorganisatie Rover wil tramlijn Maastricht-Hasselt
Tramlijn Hasselt-Maastricht animatie (7 nov 2019)
Video: maak nu al een tramritje door Maastricht
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen