Overslaan en naar de inhoud gaan

'Ooit wil ik goochelen in de rust van de Super Bowl'

Geplaatst opzaterdag 24 juli 2021 - 23:03

Illusionist Nigel Otermans uit Haler maakte vrijdagavond zijn debuut op nationale televisie. De 19-jarige beschouwt het als pas het begin van een ambitieus levenspad: 'Nu ik klaar ben met de havo kan ik me helemaal op mijn carrière richten.'

Otermans betrad het podium in het RTL4-programma Game of Talents waar twee teams moeten raden wat de persoon op het podium voor hen in petto heeft.

Ongemak
"Bij mij werd de vraag gesteld of ik een trampolinespringer of een illusionist zou zijn. De teams, die onder leiding van Jandino Asporaat en Nora Gharib stonden, wisten het meteen", vertelt Otermans . Het was een gigantische opluchting toen hij eenmaal mocht beginnen aan zijn act. "Het stilstaan was echt ongemakkelijk. Tijdens de act kwam ik pas los. Dan voel ik me gesterkt door de muziek, de assistentes en de hele beleving van het programma."

Gezonde obsessie
Onlangs slaagde Otermans voor zijn havo-examen, "met de hakken over de sloot", bekent hij. "Ik deed er niks voor. Het voelt daarom ook erg goed om nu helemaal los te kunnen gaan, de volle focus op het goochelen. Iedere dag werk ik van acht uur 's morgens tot elf uur 's avonds." Het goochelen gaat daarom verder dan een passie volgens hem, "meer een obsessie eigenlijk, maar dat klinkt zo negatief".

Niet verder studeren
Een vervolgopleiding komt niet voor in het plan de campagne van de jonge artiest. "Mijn vader geloofde daar eerst niet zo in. Hij wilde me behoeden voor de situatie dat het niks zou opleveren en ik er geen leven mee kan opbouwen. Hem heb ik eerst moeten overtuigen, laten zien dat je er wel degelijk van kunt leven. Dat heeft wel wat moeite gekost, maar met terugwerkende kracht kan ik zeggen dat me dat goed heeft gedaan."

Messi onder de illusionisten
Die beoogde inkomsten moeten komen van zijn eerste theatershows die de komende weken in het openluchttheater in Valkenburg van start gaan. Acht is daarom meer dan duizend, weet hij ook zelf: "In de winter doe ik samen met Hans Klok het kerstcircus in Enschede. Een hele eer om van hem te kunnen leren. Hij is echt de Messi onder de illusionisten."

Lees ook: Nigel Otermans goochelt op het dak van het theater in Heerlen

Prijzige trucs
Mede door dergelijke contacten raakt hij steeds verder vertrouwd met 'het wereldje'. Een belangrijke ontwikkeling, want als illusionist ben je absoluut afhankelijk van datzelfde wereldje. Bijvoorbeeld bij het ontwikkelen een voorstelling. "De meeste trucs die je daarvoor gebruikt, moet je kopen. De prijzen voor die trucs variëren van vijf tot een miljoen euro. Ik heb bijvoorbeeld net een nieuwe truc gekocht die nogal prijzig was. Die heb ik op afbetaling moeten kopen", vertelt Otermans.

Overwogen te stoppen
Het is echter niet altijd goud geweest dat blonk, vertelt Otermans. "Ik heb een hele lange periode getwijfeld of ik het wel kon. Een tijd lang verloor ik heel veel wedstrijden en dacht ik dat dit niet voor mij weggelegd was. Daarom overwoog ik te stoppen. Pas toen ik 2018 de derde prijs haalde bij het NK toneelgoochelen kreeg ik er weer vertrouwen in."

Zeldzame verbazing
Sindsdien is hij vastberaden door te breken als illusionist. "Ik zou ooit graag in de half-time van de Super Bowl staan. Geweldig zou dat zijn. Of mee met een Russisch Staatscircus, ook niet mis." De roem die dat soort optredens met zich meebrengt, mijdt hij niet. Integendeel: "Ik moet eerlijk zijn, ik ben er niet vies van. Ik vind het leuk als ik herkend word. Dat beschouw ik als een compliment, mensen herinneren me namelijk omdat ik ze even heb weten te verbazen. Terwijl veel volwassenen in hun rotsvaste dagelijks ritme met een hypotheek en een gezin eigenlijk nooit meer verbaasd worden."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen