Overslaan en naar de inhoud gaan

Ooievaars nestelen zich in Venlose woonwijk

Geplaatst opzondag 18 april 2021 - 20:56

Twee wilde ooievaars hebben een nest gemaakt in de tuin van een woning in Venlo-Zuid. Volgens natuurorganisatie het Limburgs Landschap gaat het om een bijzondere waarneming.

Volgens Edmond Staal van het Limburgs Landschap is de plek waar de vogels een nest gebouwd hebben wel verklaarbaar.

Natuurgebied
De woning grenst aan natuurgebied 't Jaomerdal. Daar is veel voedsel voor de dieren te vinden. Daarnaast heeft een buurtbewoner verderop ooievaars die in gevangenschap leven. Mogelijk komen de wilde ooievaars daar ook op af.

Video: L1

Schouwspel
Het gezin Schouwenberg zag de vogels een paar maanden geleden rond zijn tuin cirkelen. Het was een mooi schouwspel. Alleen moesten de huisdieren van het gezin het ontgelden. Vooral de kat werd door een van de ooievaars achterna gezeten. Maar inmiddels is iedereen aan elkaar gewend en is het nest nagenoeg af.

Vogelspotters
Het is de tweede keer dat de wilde ooievaars een nest gemaakt hebben in de Venlose tuin. Veel vogelspotters en vogelliefhebbers weten van de bijzondere waarneming en stoppen dan ook voor het huis om een glimp van de dieren op te vangen. Volgens bewoner Marc Schouwenberg staan veel mensen stil of parkeren ze hun auto in de berm. Mensen vragen ook of ze even in de tuin een foto mogen maken. "Ik heb er eentje bijna van mijn erf moeten wegjagen."

Ei
Of er dit jaar voor het eerst jonge ooievaars worden geboren in de tuin van de familie Schouwenberg blijft de vraag. Wel heeft Marc Schouwenberg gezien dat de twee vogels elkaar het hof hebben gemaakt en dat er mogelijk al een ei gelegd is. Maar hij wil het nest niet nader onderzoeken om de vogels niet te storen. De familie Schouwenberg hoopt dat de vogels de eventuele jongen grootbrengen en dan weer in Afrika overwinteren, om volgend jaar weer terug te keren naar Venlo.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen