Overslaan en naar de inhoud gaan

Onzichtbaar monument voor altijd beschermd in Venlo

Geplaatst opmaandag 25 januari 2021 - 6:00

Een stuk stadsmuur van 120 meter lang krijgt gemeentelijke bescherming in Venlo. Het restant van de middeleeuwse verdedigingsmuur zit onder de grond en daar blijft het ook.

Geplande nieuwbouw van woningen komt er bovenop.

Status
Het fragment van de stadsmuur aan de Maaskade wordt daarmee het eerste gemeentelijk beschermd archeologisch monument van Venlo. Een belangrijke status, zegt stadsarcheoloog Jacob Schotten. Het college moet officieel zijn zegen nog geven maar dat is een formaliteit volgens de stadshistoricus, die in dienst is van de gemeente. "Vooral wethouder Sjors Peeters maakt zich sterk voor deze zaak."

Doodzonde
"Het is beschermd voor komende generaties. Bij de aanleg van de ondergrondse parkeergarage aan de Maasboulevard is jaren geleden veel mis gegaan. Doodzonde dat de stadsmuur daar verdwenen is. Dat doet mij nog steeds pijn. We gaan nu zorgvuldiger om met ons erfgoed. Er waait een nieuwe wind in Venlo en dat is goed nieuws", vertelt Schotten.

Onzichtbaar
Tijdens archeologische opgravingen in 2014 kwam onder andere de metersdikke stadsmuur bloot te liggen. De oudste datering is van de 14de eeuw. In de 15de en 16de eeuw werd de stenen wal verdikt, op sommige plekken wel tot twee meter extra in volume. De stadsmuur, die tot zo'n vijf meter diep in de grond verankerd ligt, is na het bodemonderzoek weer toegedekt met aarde. Jacob Schotten: "Dat is nog altijd de beste manier van conserveren."

Nieuwbouw
De grond is nog eigendom van de gemeente. De bouwkavel ligt vlak aan de Maas in het centrum van Venlo. Met projectontwikkelaar JPO (Jongen Projectontwikkeling) is afgesproken dat paalconstructies de historische muur moeten gaan beschermen, zodat er bovenop woningen en appartementen gebouwd kunnen worden.

Raar
"Het is misschien raar dat je iets beschermt wat niemand ooit nog kan zien, maar toch is dat heel belangrijk. We staan hier letterlijk op de ziel van Venlo. Precies vanaf deze plek heeft deze stad haar gedaante gekregen, weten we nu." Als de nieuwbouw klaar is, wordt waarschijnlijk met informatie-panelen zichtbaar gemaakt dat er ondergronds erfgoed ligt verscholen.

Relikwie
Monumenten met een beschermde status van het Rijk of de gemeente zijn geen uitzondering. Maar in de meeste gevallen gaat het dan om bovengrondse sporen uit het verleden, zoals gebouwen en huizen. "Archeologische vondsten doen we over het algemeen in de grond", vertelt Schotten. "De stadsmuur is daarmee het eerste ondergrondse relikwie dat beschermd wordt in Venlo. Ik verwacht wel dat in de loop der jaren meer locaties in aanmerking komen voor deze nominatie."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen