Overslaan en naar de inhoud gaan

Onzekerheid voor reisorganisaties door diverse coronaregels

Geplaatst opwoensdag 24 november 2021 - 14:45

Voor Limburgse reisorganisaties is het een onzekere tijd. De coronaregels in Europa hangen als een lappendeken aan elkaar, wat zorgt voor veel onduidelijkheid bij vakantiegangers. "Mensen vragen zich af of het wel slim is om nu naar het buitenland te gaan."

Dat zegt Frank Oosterham uit Venlo woensdag in de L1 Nieuwsshow. Hij is voorzitter van de Algemeen Nederlandse Vereniging van Reisorganisaties (ANVR). "We worden er horendol van."

Onduidelijkheid
"Landen nemen zich voor om één lijn te trekken, maar varen vervolgens hun eigen koers", aldus Oosterham. Als gevolg ziet de reisbranche een lappendeken ontstaan in de Europese coronawetgeving. Het levert vakantiegangers veel onzekerheid op. "Wel of geen boosterprik, het Janssen-vaccin of hoe lang je vaccinatie geldig is: overal geldt iets anders. Dan krabben mensen zich nog eens extra achter de oren of ze nog wel willen gaan", stelt Oosterham.

Veilig op reis
Oosterham ziet voornamelijk dat fanatieke wintersporters ervoor kiezen om hun jaarlijkse trip toch door te laten gaan. "Dan gaan ze naar Frankrijk, in plaats van Oostenrijk. Dat is nu gunstiger", legt hij uit. "En dat kan gewoon veilig, binnen de coronaregels. Als je je goed oriënteert en gevaccineerd bent. Met alleen testen wordt het wel wat lastiger."

Nederland op de coronakaart
Op de 2G-maatregel is hij niet tegen. Een strenger beleid zorgt volgens de voorzitter ook voor meer duidelijkheid. "Een korte, maar heftige klap. Als ze dan strenger controleren en beter gaan handhaven, wordt Limburg ook weer lichter op de kaart. Dat is gunstig, want het beperkt ons nu nog om naar andere landen toe te mogen." Daarmee doelt Oosterham bijvoorbeeld op een bezoekje aan Duitsland. Reizigers die langer dan 24 uur in Duitsland blijven en hier overnachten moeten vanaf 21 november een inreisformulier invullen.

Lees ook: LIVE: Kabinet neemt vrijdag besluit over aanscherpingen

Toeristen in Limburg
Het verhaal van Oosterham betreft vooral de toeristen die vanuit Limburg naar het buitenland reizen. Maar de branche zag in vorige lockdowns veel vakantiegangers juist naar Limburg komen om vakantie te vieren. "Of dat dit jaar weer zo is, is nog een beetje koffiedik kijken", zegt Anya Niewierra van Visit Zuid-Limburg. "Maar als mensen de situatie in Oostenrijk zien, vragen ze zich wel af of dit nou het moment is om naar het buitenland te gaan."

Bij Visit Zuid-Limburg is het ondertussen business as usual. "We hebben een goede herfst gehad", vertelt Niewierra. Daarna is het gebruikelijk dat het tot en met de kerst even stilvalt. "En hoe december hier zal verlopen, hangt af van wat er op maandag of dinsdag tijdens de persconferentie wordt gezegd. Maar zover ik het van uitbaters en hoteleigenaren hoor, loopt het in de verblijfaccommodaties in elk geval nog niet terug", gaat Niewierra verder. Wel geeft ze toe dat zakelijke hotels en restaurants nog steeds de grote verliezers zijn dit najaar.

Het kan dooien, het kan vriezen
"Ik zit nu 28 jaar in het vak, maar werk voor het eerst met dagkoersen", legt Niewierra uit. Hiermee bedoelt ze dat het aantal boekingen en bezoeken in Limburg met de dag enorm kan stijgen of dalen, als gevolg van de coronamaatregelen. "Dan is er opeens geen grote bruiloft meer of annuleren er heel veel mensen hun vakantie. Alles hangt af van een mogelijke lockdown in de lucht." Daarentegen ziet Visit Zuid-Limburg toeristen wel snel schakelen. "Als de restaurants dicht zijn, vinden ze wel weer een nieuwe manier om af te halen. Mensen raken bijna aan de lockdown gewend."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen