Overslaan en naar de inhoud gaan

Onzekerheid over financiële steun voor Heerlense Oliemolen

Geplaatst opdinsdag 20 juli 2021 - 21:13

De beelden van de bewoners die vorige week zwemmend de Oliemolen in Heerlen moesten verlaten gingen door heel Nederland. Door de hevige regenval kwam het monumentale pand in korte tijd bijna twee meter onder water te staan.

De onzekerheid over de financiële afhandeling is de grootste last voor de eigenaren Corriene en Paul Reesink op dit moment.

Moedeloos
De schade is enorm. Alle ruimtes van het pand zijn ondergelopen en bijna de complete inboedel is nat en zit onder de modder. Ook een auto kan worden afgeschreven vanwege forse waterschade. Volgens Corriene Reesink is het lastig om de moed erin te houden. "Er komt zo verschrikkelijk veel op je af, daar heb je geen idee van”, zegt ze.

Lees ook: Grote schade aan Heerlense Oliemolen: 'Spookplek geworden'

Geen schadevergoeding
De woning en Bed & Breakfast blijken niet verzekerd tegen waterschade. Omdat de wateroverlast niet is veroorzaakt door een beek of rivier zou volgens het stel de schade ook niet vergoed worden door de Rijksoverheid. “We hebben gehoord dat als het geen officiële beek of rivier is, dat je daarvoor niet in aanmerking komt,” verklaart Reesink.

Het water was afkomstig van een overgelopen regenwaterbuffer naast het huis. Deze vulde zich razendsnel met water van twee doorgebroken waterbassins in het hoger gelegen Caumerbos.

Crowdfunding
Het stel krijgt wel van alle kanten hulp bij het puinruimen. Via Stichting Behoud De Oliemolen zijn ze ook een crowdfunding gestart om geld in te zamelen. Inmiddels is er al ruim 6500 euro binnen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen