Overslaan en naar de inhoud gaan

Onzekerheid bij festivals: 'Benieuwd naar garantiefonds'

Geplaatst opwoensdag 10 maart 2021 - 6:00

Kunnen we deze zomer weer met z'n allen op de festivalweide genieten van bands? De Limburgse festivalorganisaties verkeren nog in grote onzekerheid. Ze kijken met smart uit naar het garantiefonds.

Dat blijkt uit een rondgang langs de organisatoren van Pinkpop, Bospop en Solar Weekend.

Garantiefonds
"We hadden gehoopt om rond deze tijd een beslissing te kunnen nemen", zegt Niek Murray van Pinkpop. Vooralsnog heeft het Landgraafse festival, dat dit jaar van 18 tot en met 20 juni gepland staat, geen knoop doorgehakt. "We wachten op de details van het garantiefonds. Dat had eigenlijk een paar weken geleden al klaar moeten zijn, maar we hebben begrepen dat het volgende week wordt gepresenteerd."

Pas als Pinkpop weet wat er in het garantiefonds staat, worden besluiten genomen. Maar de tijd is niet eindeloos, zo zegt Murray. "We willen vooralsnog niet opgeven, maar langer dan eind maart kunnen we niet wachten. We willen onze bezoekers zo snel mogelijk laten weten waar ze aan toe zijn."

Lees ook: Nog geen toezegging over financiële garantie Pinkpop

300 miljoen
Peter Verkennis van Bospop heeft dezelfde deadline als zijn collega's bij Pinkpop. "Bospop staat van 9 tot en met 11 juli gepland. Dus we moeten weten waar we aan toe zijn. Eind maart verwachten we alles op een rijtje te hebben", zegt hij. Het kabinet heeft een garantiefonds aangekondigd voor evenementen, speciaal bedoeld voor organisatoren die willen beginnen met het opzetten van bijvoorbeeld festivals. Het kabinet trekt hier minimaal 300 miljoen euro voor uit.

Vaccins
Desondanks denkt Verkennis dat het heel onwaarschijnlijk is dat het festival in Weert door kan gaan. "We zijn van veel zaken afhankelijk", vertelt hij. "Bijvoorbeeld van de vaccins en of die überhaupt wel op tijd worden geleverd. Bovendien weten we nog helemaal niet of grote evenementen tegen die tijd zijn toegestaan én we hebben natuurlijk internationale artiesten geboekt. Het is nog maar de vraag of die wel naar Weert mogen komen", legt hij uit. "Maar ik kan nog niks met 100 procent zekerheid zeggen. Voorlopig is het nog even afwachten."

Duidelijkheid
Tijdens de persconferentie van maandagavond heeft premier Mark Rutte gezegd dat de grote versoepelingen mogelijk pas in de zomer kunnen worden doorgevoerd. "We snakken naar duidelijkheid", stelt Danielle Smeets van Solar Weekend in Roermond. Het festival bij de Maasplassen staat redelijk laat (augustus) op de festivalkalender. Dus Solar heeft nog wel wat tijd. "We hebben er wel vertrouwen in en hebben ook regelmatig contact met de gemeente, ook over de vergunningstermijn. Die is nu opgeschoven naar mei", zegt Smeets. "Het liefst zouden we gewoon nu al een vergunning hebben, al dan niet met een disclaimer waarin staat dat het festival niet doorgaat als het coronavirus dat niet toelaat."

Lees ook: Rutte: 'Grote versoepelingen pas in de zomer'

Vaccinatie
Als alles volgens planning loopt, zijn in juli al veel mensen gevaccineerd, maar hoe ga je als festivalorganisatie om met mensen die nog niet zijn gevaccineerd of bewust geen prik hebben gehad? "Dat is een maatschappelijke discussie waar we ons eigenlijk niet in willen mengen", zegt Verkennis. "Moeten we dan mensen om bewijzen gaan vragen? Bij de entree moeten we al veel doen: kaartjes controleren, bandjes uitdelen en fouilleren. Als we daar ook nog een sneltest bij moeten uitvoeren, is het onbegonnen werk."

Bij Solar worstelen ze ook met dat vraagstuk. "We vinden namelijk niet dat we iemand kunnen verbieden omdat hij niet gevaccineerd is", concludeert Smeets. "We hebben meer vertrouwen in de app, waarbij je kunt zien of ingeënt bent of dat je een negatieve test hebt gehad. Zo is het ook gedaan bij de evenementen van Fieldlab."

Lees ook: Lucas & Steve treden na lange tijd weer op: 'Gevoel gemist'

Andere festivals
Er is ook al een aantal festivals dat de knoop heeft doorgehakt en heeft besloten dit jaar over te slaan. Het Belgische metalfestival Graspop en Best Kept Secret bijvoorbeeld. Ook die ontwikkelingen houden de Limburgse festivals nauwlettend in de gaten. "Je kijkt natuurlijk wel naar artiesten die daar zouden staan", zegt Murray van Pinkpop. "Het kan natuurlijk wel effect op ons hebben." Dat erkent Solar ook. "We kijken natuurlijk constant naar soortgelijke festivals hoe zij met de situatie omgaan, maar volgens mij kijkt iedereen een beetje naar elkaar."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen