Overslaan en naar de inhoud gaan

Onzekerheden over groot energiepark Wells Meer

Geplaatst opmaandag 10 december 2018 - 20:53

De rekenkamer van Bergen kan niet zeggen of het plan voor een groot energiepark in het gebied Wells Meer financieel verantwoord en realistisch is.

Daarvoor is het geschetste financiële beeld nog te onvolledig, zo staat in een advies van de rekenkamercommissie Bergen. Dat er is gekomen op vraag van de gemeenteraad.

400 hectare
Het
Energielandschap Wells Meer moet gaan bestaan uit een zonnepark, windmolens en een biomassa-fabriek. Dat moet in 2030 de helft van de inwoners en bedrijven in Bergen voorzien van energie. Het gebied is 400 hectare groot.

Lees ook: Plan voor groot energiepark bij Wells Meer

Rekenkamer
Maar volgens de rekenkamer is met name onduidelijk wat de kosten en baten zijn van de biomassa-fabriek en wat het kost om de benodigde grond te verwerven. Ook al heeft de provincie al meer dan de helft van de grond in bezit. In het rapport wordt verder geconstateerd dat het een risico is dat de gemeente zelf te weinig ambtenaren heeft en ook te weinig kennis. Nu hoeft dat nog geen probleem te zijn maar in de toekomst wordt het dat wel, aldus de rekenkamer.

Zij adviseert dan ook meer mensen in te zetten en de benodigde kennis in te huren. De rekenkamer concludeert wel dat het gemeentebestuur goed weet wat er al allemaal komt kijken bij het grootschalige duurzame energie-project. Er is een hoog risico bewustzijn.

Onzekerheden
Het gemeentebestuur schrijft in een reactie op het rapport dat er inderdaad veel onzekerheden in het project zitten. In een volgende fase ligt de nadruk dan ook op het bekijken van de financiële haalbaarheid en wijze van financiering. Volgens het gemeentebestuur komt er dan ook meer menskracht ter beschikking. Die komt onder meer van de provincie. Ook netwerkbeheerder Enexis heeft steun voor het project uitgesproken.

Het energiepark vergt een investering van 200 tot 250 miljoen euro. Als alles loopt zoals gepland, moet medio 2022 worden begonnen met de bouw ervan.

Volgende week dinsdag komt Wells Meer opnieuw aan de orde in de gemeenteraad van Bergen.

Kom in actie en steun 'L1 Samen voor de Voedselbank'.
Doneer online een voedselpakket.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen