Overslaan en naar de inhoud gaan

Onzekerheden over groot energiepark Wells Meer

Geplaatst opmaandag 10 december 2018 - 20:53

De rekenkamer van Bergen kan niet zeggen of het plan voor een groot energiepark in het gebied Wells Meer financieel verantwoord en realistisch is.

Daarvoor is het geschetste financiële beeld nog te onvolledig, zo staat in een advies van de rekenkamercommissie Bergen. Dat er is gekomen op vraag van de gemeenteraad.

400 hectare
Het
Energielandschap Wells Meer moet gaan bestaan uit een zonnepark, windmolens en een biomassa-fabriek. Dat moet in 2030 de helft van de inwoners en bedrijven in Bergen voorzien van energie. Het gebied is 400 hectare groot.

Lees ook: Plan voor groot energiepark bij Wells Meer

Rekenkamer
Maar volgens de rekenkamer is met name onduidelijk wat de kosten en baten zijn van de biomassa-fabriek en wat het kost om de benodigde grond te verwerven. Ook al heeft de provincie al meer dan de helft van de grond in bezit. In het rapport wordt verder geconstateerd dat het een risico is dat de gemeente zelf te weinig ambtenaren heeft en ook te weinig kennis. Nu hoeft dat nog geen probleem te zijn maar in de toekomst wordt het dat wel, aldus de rekenkamer.

Zij adviseert dan ook meer mensen in te zetten en de benodigde kennis in te huren. De rekenkamer concludeert wel dat het gemeentebestuur goed weet wat er al allemaal komt kijken bij het grootschalige duurzame energie-project. Er is een hoog risico bewustzijn.

Onzekerheden
Het gemeentebestuur schrijft in een reactie op het rapport dat er inderdaad veel onzekerheden in het project zitten. In een volgende fase ligt de nadruk dan ook op het bekijken van de financiële haalbaarheid en wijze van financiering. Volgens het gemeentebestuur komt er dan ook meer menskracht ter beschikking. Die komt onder meer van de provincie. Ook netwerkbeheerder Enexis heeft steun voor het project uitgesproken.

Het energiepark vergt een investering van 200 tot 250 miljoen euro. Als alles loopt zoals gepland, moet medio 2022 worden begonnen met de bouw ervan.

Volgende week dinsdag komt Wells Meer opnieuw aan de orde in de gemeenteraad van Bergen.

Kom in actie en steun 'L1 Samen voor de Voedselbank'.
Doneer online een voedselpakket.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen