Overslaan en naar de inhoud gaan

Onvrede over voorgestelde verdeling cultuursubsidies

Geplaatst opdonderdag 28 mei 2020 - 11:39

VVD en PvdA in het Limburgs Parlement zijn onaangenaam verrast door het advies van de Cultuurtank Limburg over de verdeling van de vierjarige cultuursubsidies voor de periode 2021-2024.

Van de 21 instellingen die daarvoor in aanmerking zouden moeten komen, zijn er namelijk 20 afkomstig uit Zuid-Limburg. Alleen het Limburgs Festival komt uit Midden-Limburg.

Scheefgroei
In schriftelijke vragen spreekt VVD-fractievoorzitter Karin Straus van scheefgroei en de noodzaak om de verhouding tussen de regio’s te herstellen. "De voorgestelde verdeling is op z’n zachtst gezegd geen goede zaak voor een provincie-brede spreiding van cultuur in Limburg", aldus Straus. Ze snapt dan ook dat de culturele instellingen in Noord- en Midden-Limburg ernstig teleurgesteld zijn. Juist omdat het beleid van de provincie erop is gericht die regio’s ook voldoende aandacht te geven.

Slecht gevallen
Ook de PvdA is verbaasd over het advies van de Cultuurtank Limburg en begrijpt dat dat 'de scheve verhouding' slecht gevallen is in Noord- en Midden-Limburg. PvdA-fractievoorzitter Jasper Kuntzelaers wijst erop dat zijn partij in het verleden vaker heeft gepleit voor een betere spreiding van het cultuuraanbod in Limburg. Zo is in december vorig jaar nog unaniem een motie aangenomen waarin het provinciebestuur wordt opgeroepen zich in te spannen voor de culturele infrastructuur in Noord- en Midden-Limburg.

Hij wil van het provinciebestuur dan ook weten wat het van plan is te doen om 'dit verschil tussen Noord- en Midden-Limburg en Zuid-Limburg op dit vlak te verkleinen'.

Besluitvorming
Het provinciebestuur komt in augustus met een standpunt over het advies van de Cultuurtank Limburg. In september wordt dat dan besproken in een commissie van het Limburgs Parlement. Begin oktober moet de provinciale politiek een definitief besluit nemen.

Voor de vierjarige cultuursubsidies is ruim 11 miljoen euro beschikbaar. Net als vier jaar geleden ligt het door de instellingen gevraagde bedrag veel hoger. Dit keer gaat het om ruim 23 miljoen euro.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen