Overslaan en naar de inhoud gaan

Onvrede over voorgestelde verdeling cultuursubsidies

Geplaatst opdonderdag 28 mei 2020 - 11:39

VVD en PvdA in het Limburgs Parlement zijn onaangenaam verrast door het advies van de Cultuurtank Limburg over de verdeling van de vierjarige cultuursubsidies voor de periode 2021-2024.

Van de 21 instellingen die daarvoor in aanmerking zouden moeten komen, zijn er namelijk 20 afkomstig uit Zuid-Limburg. Alleen het Limburgs Festival komt uit Midden-Limburg.

Scheefgroei
In schriftelijke vragen spreekt VVD-fractievoorzitter Karin Straus van scheefgroei en de noodzaak om de verhouding tussen de regio’s te herstellen. "De voorgestelde verdeling is op z’n zachtst gezegd geen goede zaak voor een provincie-brede spreiding van cultuur in Limburg", aldus Straus. Ze snapt dan ook dat de culturele instellingen in Noord- en Midden-Limburg ernstig teleurgesteld zijn. Juist omdat het beleid van de provincie erop is gericht die regio’s ook voldoende aandacht te geven.

Slecht gevallen
Ook de PvdA is verbaasd over het advies van de Cultuurtank Limburg en begrijpt dat dat 'de scheve verhouding' slecht gevallen is in Noord- en Midden-Limburg. PvdA-fractievoorzitter Jasper Kuntzelaers wijst erop dat zijn partij in het verleden vaker heeft gepleit voor een betere spreiding van het cultuuraanbod in Limburg. Zo is in december vorig jaar nog unaniem een motie aangenomen waarin het provinciebestuur wordt opgeroepen zich in te spannen voor de culturele infrastructuur in Noord- en Midden-Limburg.

Hij wil van het provinciebestuur dan ook weten wat het van plan is te doen om 'dit verschil tussen Noord- en Midden-Limburg en Zuid-Limburg op dit vlak te verkleinen'.

Besluitvorming
Het provinciebestuur komt in augustus met een standpunt over het advies van de Cultuurtank Limburg. In september wordt dat dan besproken in een commissie van het Limburgs Parlement. Begin oktober moet de provinciale politiek een definitief besluit nemen.

Voor de vierjarige cultuursubsidies is ruim 11 miljoen euro beschikbaar. Net als vier jaar geleden ligt het door de instellingen gevraagde bedrag veel hoger. Dit keer gaat het om ruim 23 miljoen euro.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen