Overslaan en naar de inhoud gaan

Onvrede onder vluchtelingen in Weert

Geplaatst opwoensdag 23 september 2015 - 17:50

Een aantal vluchtelingen in het azc in Weert is ontevreden. Ze klagen over het gebrek aan informatie en over de voorzieningen op het kazerneterrein.

Dat vertellen meerdere vluchtelingen tegen L1. "We hebben geen privacy. We slapen met 12 personen in een kamer en delen een badkamer. Het AZC is niet geschikt om een gezin onder te brengen, het is een kazerne voor soldaten." Een andere asielzoeker gaat nog verder: "Wij voelen ons hier niet goed. Het lijkt op een gevangenis. We willen een normaal leven beginnen."

Leefgeld
Ook klagen de asielzoekers over het feit dat ze geen leefgeld krijgen. Volgens het COA klopt dat: 'een asielzoeker krijgt alleen dagelijks een zakcentje als hij of zij een verblijfsvergunning heeft. Daarom lijkt het voor een asielzoeker willekeur maar dat is gebaseerd op de status van de persoon. In plaats van leefgeld krijgen de mensen in het AZC wél eten, drinken en kleding.'

'Geen antwoord'
Een andere vluchteling klaagt over de communicatie en de informatievoorziening. "Als je iemand van het COA iets vraagt, krijg je geen antwoord. Ze hebben het altijd veel te druk", klaagt een man uit Syrië. Volgens Robert Ploeg van het COA kunnen de medewerkers veel vragen niet beantwoorden. "Alle vragen over hun status horen bij de IND thuis, dat zijn twee verschillende organisaties."

Het COA zegt dat er alles gedaan wordt om de vluchtelingen zo goed mogelijk te huisvesten. De opvang in Weert is op dit moment vooral een noodopvang, en kan niet vergeleken worden permanente huisvesting.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Brunssum: praten over draagvlak azc
COA: 'Opvang verloopt relatief goed'
Syrische familie ondergedoken in Weert
Van Horne Kazerne Weert
Raad Weert akkoord met komst maximaal 1000 vluchtelingen
Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen