Overslaan en naar de inhoud gaan

Onvrede onder vluchtelingen in Weert

Geplaatst opwoensdag 23 september 2015 - 17:50

Een aantal vluchtelingen in het azc in Weert is ontevreden. Ze klagen over het gebrek aan informatie en over de voorzieningen op het kazerneterrein.

Dat vertellen meerdere vluchtelingen tegen L1. "We hebben geen privacy. We slapen met 12 personen in een kamer en delen een badkamer. Het AZC is niet geschikt om een gezin onder te brengen, het is een kazerne voor soldaten." Een andere asielzoeker gaat nog verder: "Wij voelen ons hier niet goed. Het lijkt op een gevangenis. We willen een normaal leven beginnen."

Leefgeld
Ook klagen de asielzoekers over het feit dat ze geen leefgeld krijgen. Volgens het COA klopt dat: 'een asielzoeker krijgt alleen dagelijks een zakcentje als hij of zij een verblijfsvergunning heeft. Daarom lijkt het voor een asielzoeker willekeur maar dat is gebaseerd op de status van de persoon. In plaats van leefgeld krijgen de mensen in het AZC wél eten, drinken en kleding.'

'Geen antwoord'
Een andere vluchteling klaagt over de communicatie en de informatievoorziening. "Als je iemand van het COA iets vraagt, krijg je geen antwoord. Ze hebben het altijd veel te druk", klaagt een man uit Syrië. Volgens Robert Ploeg van het COA kunnen de medewerkers veel vragen niet beantwoorden. "Alle vragen over hun status horen bij de IND thuis, dat zijn twee verschillende organisaties."

Het COA zegt dat er alles gedaan wordt om de vluchtelingen zo goed mogelijk te huisvesten. De opvang in Weert is op dit moment vooral een noodopvang, en kan niet vergeleken worden permanente huisvesting.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Brunssum: praten over draagvlak azc
COA: 'Opvang verloopt relatief goed'
Syrische familie ondergedoken in Weert
Van Horne Kazerne Weert
Raad Weert akkoord met komst maximaal 1000 vluchtelingen
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen