Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontwikkeling nieuwe groente- en fruitsoorten in Venlo

Geplaatst opmaandag 13 juli 2020 - 13:52

Er komt een nieuw kennisinstituut op de Greenport Campus in Venlo, dat zich gaat bezighouden met het ontwikkelen van nieuwe groente- en fruitsoorten.

Die moeten gezonder zijn voor de mens en milieuvriendelijker kunnen worden geteeld. Het instituut heet officieel Brightlands Future Farming Institute en moet medio 2021 van start gaan. Het is een van de achttien concrete projecten die deel uitmaken van de Regio Deal Noord-Limburg.

Ontwikkeling Noord-Limburg
Half februari werd bekend dat het Rijk 17,5 miljoen euro heeft toegekend voor de verdere ontwikkeling van Noord-Limburg. Minister Carola Schouten (ChristenUnie) heeft inmiddels overeenstemming bereikt over achttien concrete projecten. Daarin investeren de betrokken partijen in totaal 58 miljoen euro.

Presentatie van de plannen
De plannen werden gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in Villa Flora op de Greenport Campus. Het Future Farming instituut springt eruit met een investering van 42,5 miljoen euro over tien jaar. De Universiteit Maastricht draagt daar als oprichter 15 miljoen euro aan bij.

Video: L1

Groentezaad
Ook de eigenaar van groentezaad-veredelaar Nunhems Zaden - BASF - investeert in het nieuwe instituut. Het bedrijf wil het precieze bedrag niet bekendmaken. "Het onderzoeksinstituut past precies bij onze ambitie", zo zegt het bedrijf.

Video: L1

Unieke samenwerking
Gedeputeerde Ger Koopmans prijst de samenwerking in Noord-Limburg tussen de acht gemeenten, onderwijsinstellingen, het bedrijfsleven en de provincie als 'uniek'. "Die ligt aan de basis van deze Regio Deal met het Rijk. Al heeft natuurlijk ook meegespeeld dat we met Raymond Knops een staatssecretaris uit de regio hebben die heeft gezegd dat bij deze tweede ronde deels ook Noord-Limburg aan de beurt is. Maar dat was niet gelukt zonder goed verhaal", aldus Koopmans.

Video: L1

Gezondste regio
Noord-Limburg heeft de ambitie om in 2025 de 'Gezondste Regio' van het land te worden. Onder meer door het project 'Gezonde Basisschool van de Toekomst' ook in deze regio toe te passen. Doel is betere voeding en meer bewegen, waardoor leerlingen beter in hun vel zitten. Zo krijgen ze een gezond ontbijt en lunch en wordt er meer binnen en buiten gespeeld.

Uitbreiden
Verder wordt de proef bij drie huisartsenpraktijken met een andere aanpak uitgebreid naar dertig praktijken. Ook dat maakt de Regio Deal mogelijk. De kern van de aanpak is 'positieve gezondheid'. Dat wil zeggen dat een huisarts niet alleen kijkt naar medische problemen, maar ook informeert naar het sociale leven van een patiënt en hoe het met hem of haar gaat. De huisarts neemt daarbij ook veel meer tijd voor een consult. De proef heeft uitgewezen dat die aanpak tot een kwart minder verwijzingen naar het ziekenhuis heeft geleid. De Regio Deal biedt dus nieuwe mogelijkheden.

Video: L1

Criminaliteit
Behalve voor sociaal-economische en gezondheidszaken komt er door de Regio Deal Noord-Limburg ook veel meer financiële ruimte voor de aanpak van ondermijning, drugscriminaliteit en de uitbuiting van arbeidsmigranten. Zo komt er een intergemeentelijk interventieteam. "Want het probleem is heel serieus", aldus burgemeester Ryan Palmen van Horst aan de Maas. "Al kennen we niet de precieze omvang."

Video: L1

Grensoverschrijdende samenwerking
De Regio Deal Noord-Limburg moet ook de grensoverschrijdende samenwerking met de Regio Niederrhein en de steden Mönchengladbach en Krefeld een impuls geven. Met name op het gebied van duurzaamheid.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen