Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontwerp voor nieuwe Romeins museum Heerlen gekozen

Geplaatst opdinsdag 28 september 2021 - 19:28

Het gemeentebestuur van Heerlen heeft het ontwerp gekozen voor het nieuwe Romeins Museum dat in 2025 zijn deuren moet openen.

Het winnende ontwerp is afkomstig van het architectenbureau Kraaijvanger Architects in combinatie met TomDavid architecten, beiden uit Rotterdam.

Romeins verleden
Het nieuwe museum moet beeldbepalend worden voor de stad. Het ontwerp verwijst ook naar wat er in het gebouw te zien is en benadrukt het Romeins fundament van Heerlen, zo zegt het gemeentebestuur.

Bij het huidige Thermenmuseum is dat niet het geval. Bovendien is het verweven met het tegenovergelegen nieuwe stadskantoor.

Prikkelend en inspirerend
"Hiermee wordt het Rijksmonument het Romeinse badhuis en de gemeentelijke archeologische collectie veiliggesteld en toegankelijk voor iedereen", aldus wethouder Jordy Clemens (SP). "Het museum is een schatkamer van lokale, regionale en nationale betekenis. Dit gaan we nu op een nog meer prikkelende en inspirerende manier toegankelijk maken voor het publiek."

De bouw- en sloopwerkzaamheden van het huidige Thermenmuseum starten begin 2023.

Lees ook: Thermenmuseum wekt 'dode stenen' tot leven met projectie

Oude bekenden
De winnende architecten ontwierpen eerder onder meer het stadskantoor van Venlo en Museum Voorlinden in Wassenaar. De komende tijd werken zij aan het definitieve ontwerp voor het nieuwe zogeheten Romeins Museum de Thermen.

Trotse toekomst
Het provinciebestuur ziet er een grote impuls voor de regio in. "De manier waarop de stad Heerlen durft te investeren in het behoud en uitdragen van haar erfgoed is geweldig", zo zeggen de gedeputeerden Madeleine van Toorenburg (CDA) en Geert Gabriëls (GroenLinks). "De visie die deze stad uitdraagt past bij het verleden van deze regio. De stad bouwt via haar trotse verleden aan een trotse toekomst voor inwoners en bezoekers, vinden beide gedeputeerden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen