Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontslagronde bij Nedcar: 750 mensen verliezen baan

Geplaatst opwoensdag 2 december 2020 - 12:00

Bij VDL Nedcar verliezen 750 medewerkers hun baan. Het gaat om zo'n 600 uitzendkrachten en 150 mensen in vaste dienst. Vakbond FNV maakt zich grote zorgen.

Eerder werd al bekend dat BMW in 2023 stopt met de productie van haar modellen in Born. Nu is duidelijk dat de gevraagde aantallen komend jaar ook lager liggen waardoor er minder mensen nodig zijn.

Automarkt onder druk
"We hebben de gewenste productievolumes doorgekregen van BMW en dat noodzaakt ons tot deze ingreep", zegt VDL Nedcar-directeur Paul van Vuuren. "De autoverkopen staan onder druk en BMW heeft simpelweg minder modellen van ons nodig. Ondanks een kleine opleving van de autoverkopen in het vorige kwartaal, blijft de automarkt volgend jaar ook onder druk staan."

Gedwongen ontslagen
"We hebben goede hoop dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen", zegt Van Vuuren. "We gaan een vrijwillige vertrekregeling aanbieden, maar het gros van de mensen kan zeer waarschijnlijk aan de slag binnen andere onderdelen van VDL of bij andere bedrijven buitenshuis. Er is zeker vraag naar onze mensen."

Dramatisch
"Dramatisch verhaal dit", zegt Ron Peters van vakbond FNV in een eerste reactie. "Wij zetten hier de nodige vraagtekens bij. VDL Nedcar roemt zichzelf altijd om de flexibiliteit van haar mensen, maar hoeveel flexibiliteit hou je nog over als je alle flexkrachten op straat zet? We hebben dus wel wat vragen aan Nedcar en die zullen we ze snel gaan stellen."

Nieuwe opdrachtgevers
Na deze ontslagronde blijven er nog zo'n 4000 werknemers over bij de enige autofabriek van Nederland. Maar volgens Van Vuuren heeft een fabriek als Nedcar zeker 5000 tot 6000 werknemers nodig om op termijn rendabel te zijn. "Sinds we weten dat BMW afscheid gaat nemen van ons, hebben we vol gas gegeven op zoek naar nieuwe opdrachtgevers. Ik ben heel optimistisch dat we die ook gaan binnenhalen."

China
Van Vuuren mikt daarbij op partijen uit China, Zuid-Korea en de Verenigde Staten. "Partijen zijn echt geïnteresseerd. En we hopen uiterlijk eind 2021 een nieuwe partij of partijen binnen te halen. Dan hebben we vervolgens de tijd de fabriek aan te passen voor de productie van nieuwe auto's."

Voor VDL Nedcar zal na BMW sowieso een nieuw tijdperk beginnen. Alle automerken schroeven de investeringen en plannen voor elektrische modellen de laatste tijd flink op. De kans dat er na BMW nog auto's met een verbrandingsmotor worden gemaakt in Born lijkt met de dag kleiner te worden. "Dat klopt. Het is allemaal volledig elektrisch of op z'n minst hybride (elektrisch en verbrandingsmotor ineen red.) wat de klok slaat", zegt Van Vuuren. "Dat kunnen wij ook, we maken binnen VDL nu al elektrische bussen, er is binnen het bedrijf veel expertise."

Uitbreiding
Volgens Van Vuuren is het belangrijk dat de provincie binnenkort goedkeuring geeft aan de uitbreidingsplannen van de fabriek en een nieuwe randweg. "Dat is echt noodzakelijk om aantrekkelijk te zijn voor nieuwe partners", zegt Van Vuuren. "De verwachtingen zijn nu dat de automarkt in 2023 weer het niveau van 2019 zal halen. Daar willen wij vol aan meedoen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen