Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontslagen en reorganisatie bij bisdom Roermond

Geplaatst opdonderdag 17 oktober 2019 - 15:54

Het bisdom Roermond gaat kantoorpersoneel ontslaan. Dat heeft te maken met een ingrijpende reorganisatie.

Het gaat om 10 van de 37 fte's. In totaal is voor 14 mensen volledig of gedeeltelijk ontslag aangevraagd. Zij hebben dat donderdag te horen gekregen.

Financieel tekort
Aanleiding voor de reorganisatie is het tekort van 1,3 miljoen euro op de begroting dit jaar. Zonder maatregelen loopt dat tekort de komende jaren met soortgelijke bedragen op.

Video: L1

Penibel
De tekorten bij het bisdom worden veroorzaakt door tegenvallende inkomsten. Bijdragen van kerkgangers lopen terug, terwijl de kosten blijven stijgen. Met de huidige bezuinigingen is het tekort voor komend jaar weggewerkt.

Afdelingen opheffen
Verschillende afdelingen worden nu opgeheven. Het gaat om afdelingen die zich met pastorale zaken bezighouden, zoals de Diocesane Pastorale Dienst, en de Dienst Kerk en Samenleving. Ook Kairos stopt, de opleiding voor catechisten. Vanwege de opheffing van deze afdelingen vervallen ook taken voor het kantoorpersoneel.

Gebouwen afstoten
Het personeel van het bisdom is nu nog verdeeld over drie kantoorgebouwen. Een daarvan wordt op korte termijn al afgestoten. Op termijn is het de bedoeling dat al het personeel vanuit één plek werkt.

Parochies
Parochies worden voortaan vooral ondersteund op financieel-economisch gebied, onderhoud van kerken en ander vastgoed, en wet- en regelgeving.

Eigen broek ophouden
Het zwaartepunt van de katholieke kerk in Limburg komt volgens bisschop Harrie Smeets vooral bij de parochies te liggen. Het bisdom zal voornamelijk een ondersteunende rol spelen. En zowel de parochies als het bisdom moeten in de toekomst op zoek naar andere - structurele - inkomsten.

Baan kwijt
Een van de mensen voor wie het bisdom geen werk meer heeft, is aalmoezenier Hub Vossen. Hij zat aan tafel bij L1mburg Centraal.

Video: L1
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen