Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontslagen en reorganisatie bij bisdom Roermond

Geplaatst opdonderdag 17 oktober 2019 - 15:54

Het bisdom Roermond gaat kantoorpersoneel ontslaan. Dat heeft te maken met een ingrijpende reorganisatie.

Het gaat om 10 van de 37 fte's. In totaal is voor 14 mensen volledig of gedeeltelijk ontslag aangevraagd. Zij hebben dat donderdag te horen gekregen.

Financieel tekort
Aanleiding voor de reorganisatie is het tekort van 1,3 miljoen euro op de begroting dit jaar. Zonder maatregelen loopt dat tekort de komende jaren met soortgelijke bedragen op.

Video: L1

Penibel
De tekorten bij het bisdom worden veroorzaakt door tegenvallende inkomsten. Bijdragen van kerkgangers lopen terug, terwijl de kosten blijven stijgen. Met de huidige bezuinigingen is het tekort voor komend jaar weggewerkt.

Afdelingen opheffen
Verschillende afdelingen worden nu opgeheven. Het gaat om afdelingen die zich met pastorale zaken bezighouden, zoals de Diocesane Pastorale Dienst, en de Dienst Kerk en Samenleving. Ook Kairos stopt, de opleiding voor catechisten. Vanwege de opheffing van deze afdelingen vervallen ook taken voor het kantoorpersoneel.

Gebouwen afstoten
Het personeel van het bisdom is nu nog verdeeld over drie kantoorgebouwen. Een daarvan wordt op korte termijn al afgestoten. Op termijn is het de bedoeling dat al het personeel vanuit één plek werkt.

Parochies
Parochies worden voortaan vooral ondersteund op financieel-economisch gebied, onderhoud van kerken en ander vastgoed, en wet- en regelgeving.

Eigen broek ophouden
Het zwaartepunt van de katholieke kerk in Limburg komt volgens bisschop Harrie Smeets vooral bij de parochies te liggen. Het bisdom zal voornamelijk een ondersteunende rol spelen. En zowel de parochies als het bisdom moeten in de toekomst op zoek naar andere - structurele - inkomsten.

Baan kwijt
Een van de mensen voor wie het bisdom geen werk meer heeft, is aalmoezenier Hub Vossen. Hij zat aan tafel bij L1mburg Centraal.

Video: L1
Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen