Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontslagen en reorganisatie bij bisdom Roermond

Geplaatst opdonderdag 17 oktober 2019 - 15:54

Het bisdom Roermond gaat kantoorpersoneel ontslaan. Dat heeft te maken met een ingrijpende reorganisatie.

Het gaat om 10 van de 37 fte's. In totaal is voor 14 mensen volledig of gedeeltelijk ontslag aangevraagd. Zij hebben dat donderdag te horen gekregen.

Financieel tekort
Aanleiding voor de reorganisatie is het tekort van 1,3 miljoen euro op de begroting dit jaar. Zonder maatregelen loopt dat tekort de komende jaren met soortgelijke bedragen op.

Video: L1

Penibel
De tekorten bij het bisdom worden veroorzaakt door tegenvallende inkomsten. Bijdragen van kerkgangers lopen terug, terwijl de kosten blijven stijgen. Met de huidige bezuinigingen is het tekort voor komend jaar weggewerkt.

Afdelingen opheffen
Verschillende afdelingen worden nu opgeheven. Het gaat om afdelingen die zich met pastorale zaken bezighouden, zoals de Diocesane Pastorale Dienst, en de Dienst Kerk en Samenleving. Ook Kairos stopt, de opleiding voor catechisten. Vanwege de opheffing van deze afdelingen vervallen ook taken voor het kantoorpersoneel.

Gebouwen afstoten
Het personeel van het bisdom is nu nog verdeeld over drie kantoorgebouwen. Een daarvan wordt op korte termijn al afgestoten. Op termijn is het de bedoeling dat al het personeel vanuit één plek werkt.

Parochies
Parochies worden voortaan vooral ondersteund op financieel-economisch gebied, onderhoud van kerken en ander vastgoed, en wet- en regelgeving.

Eigen broek ophouden
Het zwaartepunt van de katholieke kerk in Limburg komt volgens bisschop Harrie Smeets vooral bij de parochies te liggen. Het bisdom zal voornamelijk een ondersteunende rol spelen. En zowel de parochies als het bisdom moeten in de toekomst op zoek naar andere - structurele - inkomsten.

Baan kwijt
Een van de mensen voor wie het bisdom geen werk meer heeft, is aalmoezenier Hub Vossen. Hij zat aan tafel bij L1mburg Centraal.

Video: L1
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen