Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontslagen en reorganisatie bij Bisdom Roermond

Geplaatst opdonderdag 17 oktober 2019 - 15:54

Het Bisdom Roermond gaat kantoorpersoneel ontslaan. Dat heeft te maken met een ingrijpende reorganisatie.

Het gaat om 10 van de 37 fte's. In totaal is voor 14 mensen volledig of gedeeltelijk ontslag aangevraagd. Zij hebben dat donderdag te horen gekregen.

Financieel tekort
Aanleiding voor de reorganisatie is het tekort van 1,3 miljoen euro op de begroting dit jaar. Zonder maatregelen loopt dat tekort de komende jaren met soortgelijke bedragen op.

Video: L1

Penibel
De tekorten bij het bisdom worden veroorzaakt door tegenvallende inkomsten. Bijdragen van kerkgangers lopen terug, terwijl de kosten blijven stijgen. Met de huidige bezuinigingen is het tekort voor komend jaar weggewerkt.

Afdelingen opheffen
Verschillende afdelingen worden nu opgeheven. Het gaat om afdelingen die zich met pastorale zaken bezighouden, zoals de Diocesane Pastorale Dienst, en de Dienst Kerk en Samenleving. Ook Kairos stopt, de opleiding voor catechisten. Vanwege de opheffing van deze afdelingen vervallen ook taken voor het kantoorpersoneel.

Gebouwen afstoten
Het personeel van het bisdom is nu nog verdeeld over drie kantoorgebouwen. Een daarvan wordt op korte termijn al afgestoten. Op termijn is het de bedoeling dat al het personeel vanuit één plek werkt.

Parochies
Parochies worden voortaan vooral ondersteund op financieel-economisch gebied, onderhoud van kerken en ander vastgoed, en wet- en regelgeving.

Eigen broek ophouden
Het zwaartepunt van de katholieke kerk in Limburg komt volgens bisschop Harrie Smeets vooral bij de parochies te liggen. Het bisdom zal voornamelijk een ondersteunende rol spelen. En zowel de parochies als het bisdom moeten in de toekomst op zoek naar andere - structurele - inkomsten.

Baan kwijt
Een van de mensen voor wie het bisdom geen werk meer heeft, is aalmoezenier Hub Vossen. Hij zat aan tafel bij L1mburg Centraal.

Video: L1
Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen