Overslaan en naar de inhoud gaan

'Ontslagen directeur verrijkte zich voor 1,3 miljoen'

Geplaatst opdonderdag 30 oktober 2014 - 11:58

Noël Philippen werd vorig jaar ontslagen als directeur van Vitaal Wonen, hij zou de corporatie hebben gebruikt om zichzelf en anderen te verrijken en te laten fêteren.

De corporatie wil nu 1,3 miljoen euro terug.

De parlementaire enquêtecommissie komt donderdag met haar eindrapport over de misstanden in de corporatiesector. Ook in Limburg ging het behoorlijk mis. ​

Ontslagen
Noël Philippen werd vorig jaar ontslagen als directeur van Vitaal Wonen na een onderzoek van toenmalig minister Spies. Volgens de corporatie is de uitkomst van dat onderzoek schrikbarend. Justitie verdenkt Noël en zijn vader Jos Philippen van oplichting, corruptie en valsheid in geschrifte.

Fêteren
NRC Handelsblad publiceerde woensdag uit de 155 pagina's tellende dagvaarding, opgesteld door Vitaal Wonen. Philippen zou de corporatie hebben gebruikt om zichzelf en andere 'te verrijken en te laten fêteren op een wijze die de grenzen van het voorstelbare af en toe te buiten gaat'. Noël Philippen volgde in 2007 zijn vader Jos op als directeur van de corporatie. Vanaf dat moment beloonde hij zichzelf structureel met een hoger salaris dan was afgesproken met de raad van toezicht.

500 flessen wijn
De dagvaarding van Vitaal Wonen staat vol met saillante details. Zo liet Philippen ten minste 500 flessen wijn en 100 flessen champagne en cognac thuisbezorgen en dineerde hij in exquise restaurants als Château Neercanne, Toine Hermsen en Beluga. Alles op kosten van de zaak.

Nieuwe scoreborden voor tennisvereniging
Ook gaf hij zichzelf een reiskostenvergoeding van duizenden euro's waar hij geen recht op had en verkocht hij een privépand met winst door aan zijn eigen corporatie. Philippen declareerde ook nog uitgebreid onderhoud aan zijn privéauto en acht nieuwe scoreborden voor zijn tennisvereniging.

De hoge kosten van het onderzoek en de juridische procedures brengen de zelfstandigheid van Vitaal Wonen in het geding. De corporatie heeft de huren verhoogd en het onderhoud versoberd.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Jos van Rey
Jos van Rey is nog altijd strijdvaardig
Van Rey: 'Rancuneuze ondernemer tipte justitie'
Justitie Maastricht eist cel voor diefstal en oplichting
Hotelboeven Jan en Jolanda jaren de cel in
Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen