Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontslagen ambtenaar trollt Nederweert voor ruim een ton

Geplaatst opdonderdag 7 november 2019 - 14:23

Een ex-ambtenaar van de gemeente Nederweert heeft zijn voormalige werkgever met ruim een ton aan advocaatkosten opgezadeld.

De oud-werknemer heeft na zijn ontslag 142 informatieverzoeken bij de gemeente ingediend die allemaal verband houden met de beëindiging van zijn dienstverband in 2009.

Wob
Dat heeft Nederweert in totaal 115.000 euro gekost. Het gaat om zogenoemde Wob-verzoeken (Wet openbaarheid van bestuur), verzoeken die verband houden met de Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG) en de Wbp (Wet bescherming persoonsgegevens).

Ontslag
Omdat de Wob-verzoeken verband hielden met het ontslag van de ambtenaar, hoefde de gemeente niet aan die verzoeken te voldoen, stelt de Raad van State woensdag. En omdat de ex-werknemer als senior-beleidsadviseur dit had moeten weten, beschuldigt de Raad hem van misbruik van recht.

Belastend
De hoogste bestuursrechter zegt namelijk dat de voormalige werknemer van Nederweert uit hoofde van zijn functie voldoende kennis van het bestuursrecht moet hebben gehad om zich te realiseren hoe belastend zijn handelen is geweest voor het college van burgemeester en wethouders. "Dit heeft hem er niet van weerhouden om op een onredelijke wijze Wob-verzoeken in te dienen", stelt de Raad van State.

Misbruik
Op basis hiervan kan de Raad niet anders dan concluderen dat de ex-ambtenaar misbruik heeft gemaakt van de bevoegdheid om Wob-verzoeken in te dienen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen