Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontslagen ambtenaar trollt Nederweert voor ruim een ton

Geplaatst opdonderdag 7 november 2019 - 14:23

Een ex-ambtenaar van de gemeente Nederweert heeft zijn voormalige werkgever met ruim een ton aan advocaatkosten opgezadeld.

De oud-werknemer heeft na zijn ontslag 142 informatieverzoeken bij de gemeente ingediend die allemaal verband houden met de beëindiging van zijn dienstverband in 2009.

Wob
Dat heeft Nederweert in totaal 115.000 euro gekost. Het gaat om zogenoemde Wob-verzoeken (Wet openbaarheid van bestuur), verzoeken die verband houden met de Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG) en de Wbp (Wet bescherming persoonsgegevens).

Ontslag
Omdat de Wob-verzoeken verband hielden met het ontslag van de ambtenaar, hoefde de gemeente niet aan die verzoeken te voldoen, stelt de Raad van State woensdag. En omdat de ex-werknemer als senior-beleidsadviseur dit had moeten weten, beschuldigt de Raad hem van misbruik van recht.

Belastend
De hoogste bestuursrechter zegt namelijk dat de voormalige werknemer van Nederweert uit hoofde van zijn functie voldoende kennis van het bestuursrecht moet hebben gehad om zich te realiseren hoe belastend zijn handelen is geweest voor het college van burgemeester en wethouders. "Dit heeft hem er niet van weerhouden om op een onredelijke wijze Wob-verzoeken in te dienen", stelt de Raad van State.

Misbruik
Op basis hiervan kan de Raad niet anders dan concluderen dat de ex-ambtenaar misbruik heeft gemaakt van de bevoegdheid om Wob-verzoeken in te dienen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen