Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontruiming VieCuri: 'Zo'n beetje ergste dat kan gebeuren'

Geplaatst opvrijdag 16 juli 2021 - 15:31

De volledige ontruiming van het VieCuri Medisch Centrum in Venlo is 'zo'n beetje het ergste dat kan gebeuren'. Dat zegt IJsbrand Schouten, voorzitter Raad van Bestuur van het ziekenhuis.

Volgens Waterschap Limburg is de kans relatief klein dat het ziekenhuis onder water komt te staan, maar VieCuri wil die gok niet nemen.

Horrorscenario
Schouten refereert dan aan beelden van de watersnoodramp in 1993. "Verpleegkundigen moesten met bootjes naar het ziekenhuis varen om daar zorg te gaan verlenen aan patiënten die niet meer fatsoenlijk geëvacueerd konden worden. Dat horrorscenario willen we absoluut voorkomen."

Niet uitsluiten
In overleg met Veiligheidsregio Limburg-Noord, Waterschap Limburg en VieCuri is het besluit genomen. Waterschap Limburg kan namelijk niet uitsluiten dat het ziekenhuis in aanraking komt met hoogwater. "Steyl is een kwetsbare plek", legt Jos Teeuwen, bestuurder van Waterschap Limburg uit. "Als het daar fout gaat, kan het ziekenhuis direct geraakt worden." Ook de Wilderbeek, vlak bij het ziekenhuis, kan voor problemen gaan zorgen. "Daarnaast is de dijkring Venlo groot en mogelijk kwetsbaar bij de afvoering. Vanuit het centrum kan het dan terugslaan richting het ziekenhuis."

Snellere evacuatie
De verwachte piek in de Maas komt nu 24 uur eerder in Venlo dan gedacht. Dat maakt dat de evacuatie van het ziekenhuis sneller moet verlopen. "Dat betekent dat we moeten opschalen om de evacuatie te versnellen. We hebben een deadline voor ogen van 03:00 uur", zegt bestuursvoorzitter Schouten. Defensie is aanwezig om te helpen en te beschermen.

Overplaatsing patiënten
Er worden 200 patiënten, van wie 40 kwetsbaren, naar andere ziekenhuizen overgeplaatst. Het ziekenhuis denkt dat de situatie zich tot en met maandag voordoet. "We gaan er alles aan doen om dinsdag 20 juli weer klaar te staan voor de patiënten."

Veiligheidsregio Limburg-Noord, Waterschap Limburg en het VieCuri Medisch Centrum gaven in persconferentie toelichting op het besluit. Antoin Scholten geeft aan dat er 17 plekken zijn in de regio die kritiek zijn in onder meer Venlo, Kessel en Beesel. Bekijk de persconferentie hier terug:

Lees ook: Ziekenhuis VieCuri volledig ontruimd vanwege hoogwater

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen